0.9 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTartumaa tähistas võidupüha Kambjas

Tartumaa tähistas võidupüha Kambjas

 

 

PIDULIK RIVISTUS MAAKAITSEPÄEVAL KAMBJAS: Kaitseliidu Tartu maleva paraadüksuse liputoimkonda kuulusid lipuohvitserina nooremleitnant Margus Klais ning kolm venda Kambja vallast – lippurina kapral Jaanus Roos ja assistentidena reamees Kristjan Roos ja nooremseersant Indrek Roos. Foto: Heigo Mägi 

 

Võidupühal Kambjas peetud maakondlik maakaitsepäev tõi kokku palju inimesi, kes oma huvi ja osalusega avaldasid austust nii Eesti riigi iseseisvuse eest võidelnutele kui meie vaba riigi tänastele hoidjatele-kaitsjatele.

Maakaitsepäev oli korraldatud kireva kogupereüritusena, sest kaitseliitlased soovisid pakkuda õpetlikku ja põnevat tegevust kõigile osalejatele.

Kambja kiriku keskpäevase kellamängu ja orkestri Popsid pasunapuhumise saatel kuulutasid kaitseliitlased maakaitsepäeva alanuks. Peagi lendasid üle Kambja aleviku NATO hävitajad F-16, mis tulid Valga kohalt, kus Vabariigi Presidendi osavõtul toimus tänavune võidupüha paraad.

Kui Valgast jõudis Kambjasse ka Kaitseliidu Tartu maleva paraadüksus, algas maakaitsepäeva keskne sündmus – pidulik rivistus koos tervituskõnedega. Kaitseliitlased tõid maavanema kätte Vabariigi Presidendi poolt läkitatud võidutule tõrviku, millest Reno Laidre jagas võidu- ja jaanituld Tartumaa omavalitsus-juhtide tõrvikutesse.

Tegus päev Kambjas

KODUTÜTAR: Aktiivne Kadri Roos (esireas vasakul) on teel maakaitsepäeva pidulikule rivistusele.
Foto: Heigo Mägi 

 

Maakaitsepäeva ettevõtmised toimusid Kambjas Ausambamäe ja kiriku vahelisel avaral alal.

Kõigil huvilistel oli võimalik külastada telki, kus tutvustati Kaitseliidu ja tema eriorganisatsioonide (Naiskodukaitse, Kodutütred, Noored Kotkad) põhimõtteid, tegevust ja liikmeks astumise võimalusi. Seal võis jagada ka oma arvamusi või mälestusi Kaitseliidust ja kaitseliitlastest.

Mõistagi oli väga populaarne telk, milles näidati ja tutvustati relvi.

Kooli parklas korraldasid tehnika demonstratsiooni ja oma töö praktilise tutvustamise Päästeameti esindajad.

Eesti vanatehnika klubi Levatek liikmed olid Kambjasse sõitnud selliste eksponaatidega, mille nägemine tekitas eakamates inimestes kindlasti äratundmisrõõmu või nostalgiat. Noorem rahvas võis aga taaskord veenduda, et tehnikamaailmas on olnud pilkupüüdvaid saavutusi ka enne nende isiklikku ajaarvamist.

Paraadüksuse piduliku rivistuse eel ja ajal oli kõigil võimalik mõnda aega uudistada neidki mootorrattaid, mis saatsid võidutuld teekonnal Valgast Kambjasse.

Naiskodukaitsjate algatusel pühenduti maakaitsepäeval ka sotsiaalse kaitse tugevdamisele. Aarike hooldekeskuse toetuseks ette võetud ulatuslik manööver ehk heategevuslik loterii lõppes igati edukalt: pesemistingimuste uuendamiseks koguti veidi rohkem kui 1100 eurot.

Naiskodukaitsjate tööks ja hooleks oli ka sõdurisupi keetmine ja jagamine.

Pidulikus meeleolus

SÕNUM: Maakaitsepäeval pidas kõne Kaitseliidu Tartu maleva pealik major Janno Rosenberg. Foto: Heigo Mägi

Vabatahtlike riigikaitsjate Tartu maleva pidulikul rivistusel Kambjas oli kohal 89 kaitseliitlast, 28 naiskodukaitsjat, 21 kodutütart, 3 noortejuhti ja 5 noorkotkast.

Malevapealik major Janno Rosenberg pidas päevakohase innustus- ja tunnustuskõne ning autasustas seejärel kaitseliidu aktiivseid liikmeid ja häid toetajaid.

Kambjalastest said Kaitseliidu ülema tänukirja Eha Jakobson (toimekas naiskodukaitsja) ja Igor Paal (kaitseliitlane, osales tänavusel õppusel Kevadtorm).

Tunnustatute sekka kuulus ka Kersti Kivirüüt Vana-Kuustest.

Võidutuli kõikjale Tartumaale

VÕIDUTULI ÜHENDAB: Tuletoojad, tulejagajad ja tuleviijad Kambjas pärast maakaitsepäeva pidulikku rivistust. Foto: Heigo Mägi 

Maakaitsepäeva piduliku rivistuse kõige ülevam hetk saabus siis, kui president Toomas Hendrik Ilvese poolt teele saadetud võidutule tõrvik jõudis Kambjas rahva ootusärevate pilkude alla.

Kaitseliidus oli kokku lepitud, et sel aastal viivad võidutule Valga paraadilt kodumaakondadesse aktiivsed naiskodukaitsjad ja kaitseliitlased, keda seovad perekondlikud sidemed.

Tartumaal valiti tõrvikukandjateks Virge Prank-Vijard (naiskodukaitse liige 2000. aastast) ja Raivo Prank (kaitseliidu liige 1996. aastast). Nende peres kasvab kolm tulevast noorkotkast.

Tuletoojad raporteerisid tähtsa ülesande täitmisest Kaitseliidu Tartu maleva pealikule, kes omakorda kandis ette maavanemale ja andis tuletõrviku üle.

 

Naiskodukaitse instruktor Leane Morits:

„Tartu ringkond jagas Kambjas maakaitsepäeval 1000 portsjonit suppi ja kogus heategevusliku loteriiga pisut üle 1100 euro Aarike hooldekodu heaks.“

Reno Laidre jagas püha tuld omavalitsusjuhtide tõrvikutesse, et see jõuaks jaaniõhtuks kõikjale Tartumaal.

Kui selgus, et Tartu linnapea Urmas Klaas ei olegi tulnud oma linna rahvale võidutuld viima, arutles keegi maakaitsepäevalistest pettunult: „Piinlik! Kas tartlastel jääb nüüd jaanituli süütamata?!“

Maakaitsepäeval osales aga Kambja juurtega Jaan Muna, keda on hakatud nimetama Tartu vaimu kehastuseks.

Kaitseliit ootab kambjalasi

KAITSELIITLASED: Tegusad vennad Indrek Roos, Jaanus Roos ja Kristjan Roos maakaitsepäeval.
Foto: Heigo Mägi 

 

Maakaitsepäeva korraldas Kaitseliidu Tartu maleva esimene malevkond. Erinevates toimkondades tegutses 30 liiget.

Tartu maleva pealiku Janno Rosenbergi hinnangul jättis Kambja väga positiivse mulje. Tema sõnutsi tasuks mõelda nii Kaitseliidu kui Naiskodukaitse rühma moodustamisele Kambjas.

Kaitseliidust on aastate jooksul kujundatud tõsiseltvõetav organisatsioon, mis hoidub skandaalidest. Eks see võis olla üks põhjusi, miks Kambja maakaitsepäev ei ületanud uudise künnist ajalehes Tartu Postimees.

Toivo Ärtis

 


 

Samal teemal:

 

Samal teemal:

 

Loetumad