Riigikogu üllatas Kambjat ahju ja pliidiga

774
Roostevabast metallist nelja kandilise tulerauaga elektripliitpliit; tagaplaanil sarnane klaasuksega multiahi.

63 POOLT, 8 VASTU, 1 VASTU: Riigikogu üllatusotsusega eraldatud raha eest osteti Kambja lasteaia kööki kaasaegne pliit ja ahi (paremal). Foto: Toivo Ärtis 

Tänavu suvel remonditud Kambja lasteaia köögis on leidnud koha ahi ja pliit, mille ostmiseks eraldas raha ei keegi muu kui riigikogu.

Kambja lasteaia direktor Terje Rüütel mäletab, et mullu sügisel võttis temaga ühendust riigikogu liige, endine Tartu maavanem Jaan Õunapuu ja tundis meeldival kombel huvi, mille jaoks lasteaed toetust vajaks.

Veelgi rohkem oli lasteaiajuht üllatunud aga siis, kui ühel õhtul helistas talle vallavanem Ivar Tedrema ja küsis, kas ta värskeid uudiseid on ikka kuulanud.

Tele- ja raadioeeter, uudisteportaalid, ning sotsiaalvõrgustik kihas 2013. aasta 15. novembri õhtul teatest, et riigikogu arutas Kambja lasteaia pliidi küsimust.

Omamoodi pommuudises teatati, et 2014. aasta riigieelarve seaduseelnõud täiendaval istungil (nn ööistungil) menetlenud riigikogu otsustas heaks kiita seadusemuudatuse nr 88, millega eraldatakse valitsuse reservist 7600 eurot Kambja vallale lasteaia pliidi ja ahju väljavahetamiseks.

Elevust tekitanu oli sotside 402 muudatusettepanekust ainuke, mille riigikogu oli tolleks hetkeks heaks kiitnud.

„Olime sellel ajal opositsioonis ja üsnagi kindlad, et reform ja IRL ühtegi meie ettepanekut ei toeta,“ märgib Jaan Õunapuu. „Suureks-suureks üllatuseks Kambja lasteaia pliiti ja ahju ikkagi enamuse poolt toetati!“

Jaan Õunapuu mäletab, pärast seda otsust oli riigikogu saalis suur elevus ja sumin.

„Rääkisin hiljem eri fraktsioonide saadikutega, nemadki ei osanud mulle ühest põhjendust öelda,“ märgib Jaan Õunapuu. „Arvan ise, et Kambja tähtsus Eesti aja- ja kultuuriloos oli üks põhjustest, samuti oli paljudele saadikutele teada tõsiasi, et Kambjas osatakse rahaga ausalt ja kogukonna huve silmaspidavalt ümber käia.“

Vallaeelarvest eraldatud rahaga teostati lasteaias köögi sanitaarremont koos põranda uuendamisega, vahetati köögi uks, remonditi koridorid ja tehti korda teise korruse tualett ja duššinurk jms.

Toivo Ärtis


Samal teemal:

Kino maale
EelmineJulius Kuperjanov oli taas tähelepanu keskmes
JärgmineKoduvald nr 7 (184)