11.9 C
Kambja
Neljapäev, 28.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKonsum kosutab nii Kambja mainet kui kambjalaste elukvaliteeti

Konsum kosutab nii Kambja mainet kui kambjalaste elukvaliteeti

UUS MAAMÄRK: Kambja Konsum on nii uus maamärk kui ka uus sõna kohalikus kontekstis.
Foto: ETK 

Pärast Konsumi avamist võib liialdamata väita, et elu Kambjas ei ole enam endine, sest suurpoe olemasolu kosutab nii aleviku mainet kui siinsete elanike elukvaliteeti.

Võib arvata, et Kambja piirkonnaga seotud kinnisvarapakkumistesse lisandub peagi – või on juba lisandunud! – märge, et alevikus on uus, korralik ja hea valikuga kauplus.

Mida rohkem on erinevaid võimalusi ja teenuseid, millega paikkond korteri, maja, talu või suvila ostjat ahvatleb, seda enam võib loota loota, et ta sooritab oma põhjalikult kaalutletud tehingu just seal.

Kui paikkonda elama asuda soovijaid on palju ja ostuhuvi elav, siis saavad kinnisvaramüüjad omapoolse pingutuse või täiendava investeeringuta küsida meelepärasemat (ehk kõrgemat!) hinda.

Kui paikkonna kinnisvaraturg toimib sujuvalt, on õnnelikud nii omavalitsus kui väiksemad kogukonnad, sest kohaliku elu kulg on stabiilne ja juhitav ning probleemid või mured jõukohased.

Maapiirkonnas ei võida korralikust ja kaubarohkest poest mitte üksnes kinnisvaraostjad või -müüjad, vaid ennekõike avaldab see mõju kõigi kohalike inimeste igapäevaelule, nende elukvaliteedile.

Kui kohaliku poe lettidel pakutava kauba valik katab suuremas ulatuses ostjate erinevaid soove, ei pea nad minema puuduvat, kuid vajalikku mujalt otsima-ostma. Inimesed hoiavad kokku nii aega kui energiat. Neile jääb rohkem vaba aega, nende meeleolu on reipam.

Sundvalikuga väikekauplus võimaldab ostjal sooritada ostud küll esmavajaliku tasandil, kuid ostlemise psühholoogiast on teada, et ostja vajab oma ellu ennekõike just vürtsi – mõõtmatut variatiivsust ja valikuvõimalust. Poodlejate käitumine laia kaubavaliku keskel on väga eripalgeline ja ettearvamatu. Ostuotsustuse langetamist võib nimetada ka inimeste kõige levinumaks eneseteostuse vormiks.

Suurem pood peaks andma ostjale võimaluse käituda teadlik tarbijana, kes eelistab kodumaist, tervislikumat jne kaupa.

Kambja piirkonnale ja siinsele rahvale kinkis Konsumi – uue ja avara ostukoha – Elva Tarbijate Ühistu.

Vallaleht Koduvald saab ligi 900 000 € eurot maksnud kauplusehoone avamisest detailsemalt kirjutada järgmises numbris.

Siinkohal mainime siiski, et Kambja Konsumi ametlik avamine oli 24. septembri pärastlõunal. Ostjate läbipääsu takistanud lindi lõikasid läbi Elva Tarbijate Ühistu tegevjuht Hanno Ivask, Tartu Ehitustrusti juht Kaido Somelar ja Kambja vallavanem Ivar Tedrema.

Järgmisel hommikul tervitati vastvalminud poes juba kõiki ostuhuvilisi.

Toivo Ärtis

 

Samal teemal:

Loetumad