3.9 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja koolis alustab tööd uus direktor

Kambja koolis alustab tööd uus direktor

SOOV: Direktoriametis alustav Marika Karo leiab, et kõik Kambja kooliga seotud osapooled võiksid tegutseda üksteist aidates ja toetades. Foto: Toivo Ärtis 

Vallavanem Ivar Tedrema sõnutsi laekus Kambja kooli direktori vaba ametikoha täitmiseks korraldatud konkursile avaldus kolmeteistkümnelt kandidaadilt, kelle hulgast pälvis uue koolijuhi valimise komisjoni toetuse tartlane Marika Karo.

Vallavalitsus kinnitas Marika Karo Kambja kooli direktoriks 15. augustil. Praegu tegeleb uus koolijuht ametikohustuste ülevõtmisega, et alates 1. septembrist täie jõuga tööle pühenduda.

Kui palju teadsite või olite kuulnud Kambjast või Kambja koolist oma elu varasematel perioodidel?

Ei teadnud kahjuks suurt midagi… Pean tunnistama, et polnud varem Kambjas käinud, kui see pilt välja arvata, mis Tartu–Võru maanteele kätte paistab – kirik oma uhke torniga, vallamaja ja tee äärde jääv kõrts. Ja selline teadmine, et Kambja on koorilaulu häll. Ja millegipärast selline nimi nagu Ignatsi Jaak oli ka kuskil mälusopis olemas – ilmselt ülikooliaegsest pedagoogika ajaloo kursusest.

Millise mulje on jätnud esimesed käigud Kambjasse?

Päris esimest korda käisin talvel, kui kõik oli paksu lume all ja väga ilus. Ega suvine pilt esmamuljele alla ei jää. Maastik on mitmekesine – on nii mägi kui ka järv – ja aleviku vahel on mõnusalt sopiline. Koolimaja, lasteaed, spordihoone, noortekeskus on uued ja ilusad. Koolimaja on mu meelest ka väga kodune ja funktsionaalne. Keegi ütles, et „meil siin Kambjas on hea aura“ – ja ma täitsa usun seda. Hea aura nii koha kui ka inimeste poolest.

Milliste põhimõtete või unistustega oma uues ametis alustate?

Eks mul omad unistused on ikka, aga neist on veel veidi vara rääkida. Neile küsimustele siin vastan pärast esimest tööpäeva ja arvan, et praegu on esmatähtis end kooli asjadega kurssi viia ning inimestega tuttavaks saada.

„Kool seisab ka aastate pärast sama kindlalt jalgadel nagu praegu, on nii-öelda jätkusuutlik, õpetab õigeid väärtusi ja on üks kogukonnaelu keskpunkte.“

Marika Karo

 

Kui põhimõtetest rääkida, siis usun, et koolijuhi üks väga tähtis ülesanne on kujundada selline meeskond, mille iga liige teab oma vastutust ja täidab oma kohustusi hästi ning toetab teisi, mõtleb koolist kui tervikust ja sellest, mida saaks teha paremini ning teeb oma tööd rõõmuga.

Teine ülesanne on seista hea selle eest, et selleks oleksid olemas kõik vajalikud tingimused. Et õpilased saaksid õppida ja õpetajad õpetada. Siis peaks kõik hästi minema.

Mida võiks, saaks või peaks Kambjas kasutama sellest kogemusest, mille saite omaaegse Audentese Tartu Erakooli käivitaja ja juhina?

See oli väga põnev aega ja õpetas mulle väga palju, aga enamasti saab peaaegu et alati kasutada sellised universaalseid asju, mis kehtivad vististi igal pool.

Õhinapõhiselt saab palju korda saata. Hea eeskuju on nakkav. Halb ka, aga seda peab ennetama. Inimesi tuleb märgata ja tunnustada. Usun, et inimesed on loomult head ja tahavad teha oma tööd hästi, aga selle juures on kommunikatsioon – rääkimine, selgitamine, miks miski on oluline ja vajalik – ja innustamine väga tähtsad.

Kui aastate pärast peaksite tegema kokkuvõtte oma tööst Kambja kooli direktorina, siis mille üle tahaksite olla eriti rõõmus ja rahulolev?

Oleksin väga rõõmus ja rahul, kui saaksin öelda, et Kambja koolist tulevad arukad, positiivse ellusuhtumisega ja hästi kasvatatud noored inimesed, kes on kooli ajal teadmiste omandamise kõrval õppinud tundma ja arendanud oma loomupäraseid võimeid ja oskusi.

Kool seisab ka aastate pärast sama kindlatel jalgadel nagu praegu – on nö jätkusuutlik –, õpetab õigeid väärtusi ja on üks kogukonnaelu keskpunkte.

Millised oleksid Teie tervitused või soovid uue õppeaasta künnisel oma koolipere erinevatele osapooltele: õppureile, lapsevanematele, õpetajatele, vilistlastele ja kooli pidajatele?

Enda poolt luban, et võtan uut ametit väga tõsiselt ja olen tahtmist täis. Ja soovin, et me kõik tegutseksime nagu üks suur pere – üksteist aidates ja toetades. Ütlematagi on selge, et põhiülesanne on meil laste hea hariduse ja eduka tuleviku näol ühine.

Soovin kõikidele edukat ja koosmõtlemise ning koostegutsemise aastat!

Toivo Ärtis

 

CV: Marika Karo

1969-1980: Jõgeva keskkool

1982-1987: Tartu Riiklik Ülikool; inglise keel ja kirjandus

1987-1995: Tartu Ülikooli raamatukogu; väliskirjanduse sektor (vanem)raamatukoguhoidja, teadussekretär, komplekteerimisosakonna juhataja

1995-2004: Audentese Erakooli Tartu filiaal; direktor

2004-2006: Koolitusfirma Self II; tegevjuht

2006-2016: Luisa tõlkebüroo; tõlkija

2016 – …: Kambja Ignatsi Jaagu kool; direktor

 


Samal teemal:

Loetumad