Marutaud on ravimatu nakkushaigus

578

Veterinaar- ja Toidulaboratooriumis (Tartu, Kreutzwaldi tänav 30) diagnoositi 4. juulil 2003 kassil marutaud. Kassi omanik on kodanik Vello Erstu (elukoht Kambja vald Kammeri küla Nurmela talu).
Tegemist oli 9-aastase emase kassiga, kes oli marutaudi vastu vaktsineerimata. Eelnevatel päevadel esines kassil isutus ning agressiivsus inimeste suhtes.
Kõik lemmikloomade omanikud peaksid kontrollima, millal on nende koerad- kassid viimati marutaudi vastu vaktsineeritud ja kas vaktsineerimine on kehtiv. Seadusest tulenevalt peavad olema koerad- kassid vaktsineeritud marutaudi vastu alates 3-4 kuu vanuselt ning korduvvaktsineerimine peab toimuma iga 12 kuu möödumisel eelmisest vaktsineerimisest. Arvestada tuleb, et kui loom on vaktsineeritud näiteks eelmisel aastal 23. augustil, peab ta saama vaktsineeritud ka hiljemalt selle aasta 23. augustil, mitte hiljem.
Marutaud on ravimatu nakkushaigus, mis ohustab haige loomaga kontakti puhul ka inimest! Nõuetekohane vaktsineerimine on ainus võimalus kaitsta ennast ja oma lemmikuid marutaudi haigestumast.
Tartumaa Veterinaarkeskuse volita-tud veterinaararstina tegutseb Kambja valla piirkonnas Rein Velleramm (kontakttelefon 351 082, mobiiltelefon 051 36537).

Anneli Kask
Tartumaa Veterinaarkeskuse juhataja kt

Kino maale
EelmineJahimees tunneb hästi nii loodust kui metsloomi
JärgmineMälestame