-2.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTuletõrje tähtpäeva puhul peeti Kambjas tore pidu

Tuletõrje tähtpäeva puhul peeti Kambjas tore pidu

>Meenutusi Kambja laadatraditsioonidest

Kambja tuletõrje 75. aastapäeva tähistamise korraldajad olid osavad: nad suutsid tõsimeelse ja meelelahutusliku tegevuse tasakaalu seada.

Päevakavas oli oma kindel koht nii asjakohasel aktusel, temaatilisel joonistusvõistlusel kui võistkondlikul voolikutõmbamisel. Kogu ettevõtmist raamis laadamelu. Küllap samasugused olid ka esimesel iseseisvusajal peetud populaarsed tuletõrjepeod, mis suure osa paikkonna inimestest kokku tõid ja ühiselt tegutsema panid.

Laupäeva, 16. augusti hommikul kella 11 paiku mürtsus Kambja korterelamute vahel ühtäkki puhkpillimuusika. Kes aknast välja kiikas, nägi enneolematut vaatepilti: tigukäigul keerutas paneelkarpide vahel päästeteenistuse võimas auto, mille lahtisel platvormil olid pikkadele pinkidele istuma seatud Kalev Laanesaare poolt ohjatavad pillipuhujad. Kase tänaval tegi orkester peatuse tuletõrjeveteran Andres Zeigo kodumaja värava taga. “Andresel oli juubel tulemas, tervitasime teda pillilooga,” muheleb Kambja valla päästekorraldaja Jüri Toomiste. “Andres tuli toast välja ning oli näha, kuidas pillilugu talle hinge läks.”

Jüri Toomiste on veendunud, et inimesed vajavad tähelepanu. “Igaüks meist tahab, et tema tööd ja teeneid märgatakse,” arvab päästekorraldaja. “Tuletõrjeveteranid olid tõesti meeldivalt üllatunud ja elevil, kui neid kutsuti peole, kus tõsteti esile seda head, mida nad kunagi aastate või isegi aastakümnete eest tegid.”

Jüri Toomiste ise on tänulik kõigile Kambja inimestele, kelle kaasabil pidu korda läks. Tuletõrje juubelipeo õnnestumise nimel nägid palju vaeva korraldustoimkonna liikmed, kuid esile tõstmist väärivad ka kõik need Kambja valla inimesed, kes üritusel osalesid. “Mis pidu see oleks olnud ilma inimeste?” esitab Jüri Toomiste retoorilise küsimuse. Mul on hea meel, et rahvas koduseinte vahelt välja tuli. See näitab, et Kambja rahvas tuleb kohale küll, kui kutsutakse ja on põhjust tulla”

Jüri Toomiste möönab, et taastatud Eesti Vabariigi ajal on jäänud tuletõrje ja tuletõrjujad avaliku tähelepanu alt välja. Selliseid üritusi, nagu oli Kambja tuletõrje juubelipidu, korraldatakse väga harva. Piltlikult öeldes nokitsevad komandod oma depoodes või võitlevad õnnetuspaigal tulega, kuid muul tasandil suhtlemist või seltsielu on väga vähe. Kambja peol said kokku Tartumaa mitme valla tuletõrjujad ning nende elukutselised kolleegid Tartumaa Päästeteenistusest. “Kui enne üritust lubas mõni komando, et tuleb oma autot näitama vaid tunniks- paariks, jäädi tegelikult Kambjasse neljaks-viieks tunniks ega kiputud lahkuma,” muheleb Jüri Toomiste, kes on rahul, et Kambja tuletõrjepidu suutis liita ka tuletõrjujaid. Meie valla päästekorraldaja on kindel, et viie aasta pärast kohtutakse Kambja tuletõrje 80. aastapäeva peol.

Toivo Ärtis

Kambja tuletõrje juubelipeol autasustatute nimekiri

Tartu maavanema tänukiri:

Linda Bend Andres Zeigo, Kalju Einalo, Jaan Hurt, Valdeko Erstu.

Tartu Tuletõrje Ühingu aukiri:
Valdeko Erstu.

Tartumaa Päästeteenistuse aukiri:

Lembit Sakson, Toomas Maata, Rein Veski, Margo Tensman, Eino Viskus.
Kambja vallavalitsuse tänuavaldus
Anatoli Roos, Rudolf Isak.

Loetumad