9.9 C
Kambja
Neljapäev, 28.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja valla konstaabel Nelly Ruuge annab teada

Kambja valla konstaabel Nelly Ruuge annab teada

Sulitembud tanklas

8. aprillil 2004 a. kella 5.55 ajal tankis Talvikese külas asuva OÜ Alcorde kuuluvas Liiva tanklas hõbeda värvi sõiduauto Mitsubishi bensiini 91 Euro 39,12 liitrit ning sõiduki juht lahkus kütuse eest tasumata. Kahju 359.90 krooni.

13. aprillil 2004 a. kella 6.30 ajal tankis Talvikese külas tankis OÜ Alcorde kuuluvas Liiva tanklas sõiduauto Opeli juht 44,2 liitrit diiselkütust summas 366.85 krooni ning lahkus jättes arve tasumata.

Mõlema süüteo kohta alustati väärteomenetlus. Tanklaoperaatoritele meelde jäänud isikukirjeldustega isikut/isikuid otsitakse. Selliste ebameelate vahejuhtumite ärahoidmiseks on pöördutud ka OÜ Alcorde juhatuse poole. Loodame, et tulevikus kannab vilja nendepoolne ennetustöö.

Varas “harvendasid” metsa

30. märtsil 2004 avastati kasvava erametsa vargus Pulli külas, kus raiutud ja ära viidud metsamaterjali kogus, sortiment ning omanikule ja keskkonnale tekitatud kahju on selgitamisel.

8. aprillil 2004 avastati, et Pulli külas Elva metskonna kvartalil KM024, eraldusel 4 on omavoliliselt raiutud ja ära viidud ca 25 tihumeetrit kasvavaid mände ja kuuski. Kahju selgitamisel. Kohalik konstaabel soovib, et temaga võtaksid ühendust kaks meesterahvast, kes 2003 aasta lõpus selle metsa läheduses metsahooldustööd tegid.

Virutati teler ja jalgratas

Ajavahemikul 6. märts kuni 7. aprill 2004 on Kaatsi külas sisse murtud Tedre tallu ja varastatud must-valge kaasakantav televiisor hinnaga 500 krooni. Kahju 800 krooni. Politsei palub nägijatel – teadjatel teavet jagada.

Ööl vastu 11. aprilli 2004 on ukse lõhkumise teel sisse tungitud Kavandu külas ühe talu karjakööki ja varastatud jalgratas Classic City Lady. Vargusega tekitatud kahju 2990 krooni. Vargusega seotud asjaolud on selgitamisel.

Kahtlane sõiduk tiirleb talude ümbruses

Kohalikule konstaablile anti teada ka võõrast sõidukist, mis on külastanud vallaelanike koduõuesid. Leides aga eest kodus viibivad isikud, kes peatuse kohta sõidukis viibijatelt aru pärivad, sõiduk lahkub. Õuelesõidu kohta on antud väga imelikke põhjendusi.

Antud sõiduki registreerimisnumbrimärk, mille üks tähelepanelik vallakodanik meelde jättis, ei ole aga sellisele sõidukile kuuluv. Seega võib arvata, et tegu oli millegi muu kui sõbraliku külaskäiguga.

Joobes vallakodanikud

Kaks korda anti kodanike poolt politseikorrapidajale teada avalikus kohas magava joobes isiku kohta. 4. aprillil 2004 kella 15.25 ajal oli sättinud üks väsinu ennast magama koos jalgrattaga kraavi Pangodi külast 5 km Elva poole. Teine joobnu (samuti koos jalgrattaga!) pikutas aga 6. aprillil 2004 kella 13.50 ajal Kambja alevikust 200 meetrit Tartu poole.

Liikluskeerises juhtunust

3. aprillil 2004 kella 2.55 ajal toimus liiklusõnnetus Uuta – Pangodi tee 6 kilomeetril, kus sõiduauto Mazda 626, ohu ilmnemisel kaotas juhitavuse, sõitis teelt välja ja rullus üle katuse. Kuna vigastatuid ei ole, siis politsei selle juhtumiga ei tegele.

4. aprillil 2004 kella 17.10 ajal tabati Tallinna – Tartu – Võru – Luhamaa tee 201 km-l alkoholijoobes mootorsõiduki juhtimiselt Kambja vallas elav Raido, kes siis oli veel 34-aastane.

16. aprillil kella 20.00 ajal sõitis Põlva-Reola tee 22.5 km jalgrattur ette sõiduauto Ford Escortile. Süü selge.

Sõidukiiruse ületajaid tabati üheteistkümnel korral. Seekord ei olnud nende liiklusnõuete rikkujate seas mitte ühtegi kohaliku valla elanikku.

Kuuel korral alustati väärteomenetlus isiku suhtes, kes juhtis mootorsõidukit asulavälisel teel kiirusega, mis ületas lubatud sõidukiiruse. Kõige suurem kiirus fikseeriti 53 km/h üle lubatu (väike arvutus: 90+53+mõõteriista eksimus juhi kasuks 10=?).

Viiel korral alustati väärteomenetlust isiku suhtes, kes juhtis mootorsõidukit asulasisesel teel kiirusega, mis ületas lubatud sõidukiiruse. Kõige suurem kiirus fikseeriti 44 km/h üle lubatu, mis on 50 km/h.

Meeldetuletuseks asulasisestel teedel liikuvate sõidukite juhtidele

Käes on aeg, kui lumi on teedelt sulanud ning seetõttu ei ole sõitmisest rõõmu vaid teil. Talve möödumisest annavad märku ka meie Kambja aleviku väikesed liiklejad – kes jalgsi, kes jalgrattaga. Tillematele on tutvustatud ka kohti, kus nemad võivad oma „sõidukiga“ liikuda.

Tahaks loota, et ka suured liiklejad peavad lugu liiklusmärkidest, mis alevikus majadevahelisel õuealal üles on seatud. Kogu Kambja alevikus ja ka Vana-Kuustes toimuv liiklus on reguleeritud kiirusepiirangutega. Ma saan küll aru, et suur vabadus kannustab gaasipedaali vajutama, aga valik on sinu: kas kiirus või ettevaatamatult sõiduteele sõitnud/astunud lapse elu. Loodan väga, et kogenud liikleja austab väiksemat liiklejat ning annab sellest ka oma käitumisega selgelt teada.

Meeldetuletuseks jalgrattureile

Liikluseeskirja nõuetest tuleb kinni pidada ka kooliõpilastel, kellel on õigus juhiloa olemasolul jalgrattaga maanteel liigelda.

Juhiluba ei ole ainus, mis on sõiduteel tähtis kaasas kanda. Meeles peavad olema ka liikluseeskirja nõuded ning nende järgi tuleb ka talitada. Ainult juhiloa olemasolu ei anna veel luba (ebakorrektselt) teel liiklemiseks. Olen kaalunud ka korduseksamite sooritamise nõudmist nendelt jalgratturitelt, kelle liikluskultuur jätab sügavalt soovida. Selleks annavad põhjust pidevad kaebused ja märkused kodanike, teiste õpilaste ja ka õpetajate poolt. Kui jalgratturite (ja ka rulluisutajate) liikluskultuur ei parane, siis järgmises lehes saab lugeda juba konkreetseid juhtumeid ja nimesid.

Loetumad