2.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivLaulupeorongkäik kujunes mälestusterohkeks

Laulupeorongkäik kujunes mälestusterohkeks

“Meie lähme kah sinna!” teatasid paar hakkajamat Kambja lastekoori lauljat, kui olid telefonitsi kodustelt kuulnud raadiouudist, et Eri Klasi eestvedamisel toimub siiski laulupeo rongkäik. Paduvihma tõttu oli see ametikult ära jäetud.

Täpset kellaaega ei taibatud meelde jätta, kuid umbes 13.15 see oli, kui “revolutsiooniline” tegutsemistahe lõkkele lõi. Vähem kui pool tundi hiljem sõitis kibekähku rahvariietunud Kambja lastekoor täies koosseisus juba Nõmmelt kesklinna poole. Ega täpselt ei teatud, kuhu ja milleks minnakse. Ei teatud sedagi, kas jõutakse õigeks ajaks või jäädakse hiljaks. Kõigi vaim oli valmis ka selleks, et hakata läbi vihma rongkäiku “jälitama”.

Laste erilist õhinat ja hingeseisundit märgib ehk seegi, et 18. liini bussis hakati spontaanselt laulma. “Ta lendab mesipuu poole”, “Mu süda, ärka üles”, “Can You Hear Me?”, “Kas tunned maad…” Ja, oh üllatust, bussis sõitsid paar noormeest ja mõned daamid, kes hakkasid lastega kaasa laulma. Ja veelgi enam oli tänulike pilkudega kuulajaid…

Vabaduse väljaku peatuses lahkusid lapsed lauluga bussist. Lauldes ja vihmaveelompide vahel hüpeldes liiguti sinna-poole, kust paistsid rahvamassid. Linnavalitsuse maja ees jäid lustlikud Kambja lapsed silma dirigent Aarne Saluveerile: “Olge peol ka nii tublid lauljad!”

“Tervitus kultuuriminister Urmas Paetile!” hõikab keegi Kambja lastekoorist, kui märgatakse teda kümmekond meetrit eemal naaberkolonni juures juttu puhumas. Ja seepeale rõkatab Tallinna süda- linnas veerandsajast suust võimas “Jeeeeee…” Et ministrihärra jätkab oma elavat vestlust Jõhvi rahvariideseelikuis noormeeste (!) ja põlvpükstes neidudega (!), hakkab Kambja noor laulurahvas tähelepanu tõmbamiseks laulval toonil hüüdma: “Urmas! Urmas!”. Kirglikke püüdlusi kroonib edu ning varsti on ministrihärra Kambja laste keskel. Sõbralik vestlus on just hoo sisse saanud, kui heliseb ministri taskutelefon. Kõne lõppedes on Urmas Paetil edasi anda rõõmus sõnum: kohekohe hakkavat rongkäik liikuma. Siiski on kiire asjaga sedajagu aega, et kultuuriminister nõustub enne rongkäigu etteotsa tormamist ühispildistamisega.

Jätk rongkäigumuljetele tuleb augustis.

Toivo Ärtis

Loetumad