-0.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivPerearst Victoria Ilves töötab Geenivaramu heaks

Perearst Victoria Ilves töötab Geenivaramu heaks

Geenivaramu jätkab septembris geenidoonorite andmete kogumist Tartumaal Geenivaramu taaskäivitab geenidoonorite andmete kogumise maakonniti alates augustist. Tartumaal on taas võimalik geenidoonoriks hakata septembris. Geenivaramu andmekoguja Kambja vallas on perearst Victoria Ilves.

Eesti Geenivaramu peatas vabatahtlike geenidoonorite andmete kogumise ajutiselt kevadel, kuna läbirääkimised rahastamist korraldava firmaga EGeen venisid. Aprilli alguses leppisid Geenivaramu ja EGeen kokku 2004. aasta rahastamise mahu. Eraldatav raha võimaldab sellel aastal koguda paari tuhande geenidoonori andmed.

Praeguseks on Geenivaramu andmekogus juba ligikaudu kümne tuhande geenidoonori tervise-, sugupuu- ja geeniandmed. Loodud andmekogu on piisavalt suur, et alustada teadusuuringuid. Teadlased on Geenivaramusse kogutud andmetest huvitatud – sel aastal on Geenivaramu saanud juba kolm taotlust andmete kasutamiseks teaduslikes uurimistöödes. Geenivaramu teeb praegu vajalikke ettevalmistusi anonüümsete andmete väljastamiseks.

Geenivaramu osaleb jätkuvalt rahvusvahelise geeniprojektide ühenduse töös. Juuni alguses toimus Helsingis ja Tallinnas ühenduse kolmas kohtumine. Arutelude käigus tõid kohtumisel osalejad eeskujuks just Eesti Geenivaramu projekti, seda nii andmekogumise korralduse, andmete kvaliteedi kui inimeste kaasamise osas.

Ühendus loodi aasta tagasi selleks, et juurutada ühtseid põhimõtteid. Seeläbi suureneb erinevatest projektidest tõusev kasu tulevikus. Ühendusse kuuluvad peale Eesti Geenivaramu veel Kanada ja Suurbritannia geeniprojekt ning erinevates Euroopa riikides toimuv kaksikute projekt. Kõigi nende projektide üldine suund on sama – leida seoseid geenide ja haiguste vahel. Suurima huvi all on tavalised levinud haigused, näiteks südamehaigused, vähktõbi, suhkurtõbi, liigesepõletikud, astma jpt.

Head lugejad, kui Teil on Geenivaramu projekti kohta küsimusi, palume helistada meie infotelefonile 744 0200 või saata küsimus e-posti aadressile: geenivaramu@geenivaramu.ee.

Sihtasutuse Eesti Geenivaramu teabejuht Aire Koik

Loetumad