3.9 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKümnendad „Tootsi taskud" koguvad vaimuvara

Kümnendad „Tootsi taskud" koguvad vaimuvara

Jüripäeval esitletakse Kambja kooli almanahhi „Tootsi taskud“ 10. numbrit. Sel korral on trükise peateemadeks rõõm ja isetegemine. „Tootsi taskud“ on olnud läbi aastate trükiseks, mis sisaldab huvipakkuvat lugemisvara igas eas inimestele. Et „taskupõhja“ koguneks võimalikult laias valikus toredaid kirjatöid, on alati pakutud koos- ja kaastöövõimalust kõigile soovijaile – lapsevanemaile, Kambja kooli vilistlastele, kooli sõpradele Kambjas ja väljapool Kambjat… Nõnda on ka sel aastal – igal huvilisel on võimalus kirjutada end ajalukku. Kaastööd peaksid jõudma Kambja kooli enne 24. märtsi 2005.

Millest võiks sel korral kirjutada?

*Kirjuta, kui Sulle on rõõmu pakkunud mõni ilus päev, mõni reis, perega koosveedetud aeg, sõbrad, mingi töö tegemine, kodukaunistamine, huvitav etendus, kontsert või raamat, mõni kingitus, kaunis Eestimaa loodus, millegagi tegelemine, oma oskuste rakendamine…

*Kirjutada võiks kirjasõpradest ja kirjasõprusest ning selle toreda nähtuse muutumisest aja jooksul. Kirjasõpruse kunagist menukust tasuks võrrelda ehk ka praegu laialt levinud "meilimisega".

*Taasiseseisvunud Eesti Vabariigi ajal on paljud pered taastanud vana talu või ehitanud omale uue kodu, rajanud või uuendanud aia, tegelenud kodu kaunistamisega ja vanade esemete kordategemisega. Kirjutada sobiks sellestki.

*Heaks kirjatööteemaks on kunstilise eneseväljenduse, meisterdamise ja käsitööga tegelemine erinevatel aegadel.

*Arutleda sooviks ka selle üle, missugune võiks olla üks Kambja meene, mida saaks kinkida külalistele või tublidele kambjalastele? Kas ja kuidas seda saaks ise meisterdada?

*Tasuks sorteerida ka fotokogusid. Fotol võiks olla jäädvustatud mõni rõõmus sündmus (väikse lapse esimene avalik esinemine või jõuluvanaga kohtumine, meeldejääv pidu kodus või mujal…); lustlik vahejuhtum (õnneliku lõpuga õnnetus, meelde jäänud viperus…); siiras hetk enne või pärast mõnda saavutust (kõndimaõppimine, esimene jalgrattasõit või kalalkäimine …), ulakust või krutskit… Fotodele on jäädvustatud kindlasti muidki põnevaid hetki…

Kui oled leidnud enda meelest toreda ja ilmeka foto, kirjuta selle juurde selgitav jutuke (mis fotol toimub? kes fotol on? millal foto on tehtud?…) Jutuke ei pea olema pikk, kuid peaks olema huvitav lugeda.

*Elame juba rohkem kui 10 aastat taastatud Eesti Vabariigis, kus iseenesestmõistetavalt ümbritsevad meid sinimustvalged rahvussümbolid. Praegu on see nii tavaline ja harjumuspärane, kuid on olnud ka ajad, kui sinimustvalgete sümbolite (lipp, märgid jms) omamine oli keelatud ja karistatav.

Ja vaatamata sellele on ajaloost teada, et ka kõige raskematel aegadel hoidsid ja austasid eestlased oma rahvussümboleid – kodudes säilitati sinimustvalgeid lippe, märke, keelatud raamatuid jms.

Talletamist vääriksid mälestused sellest, kuidas praeguste laste emad-isad, vanaemad-vanaisad oma noorusajal meie rahvuslike sümbolitega kokku puutusid. (Kas kodudes oli rahvuslikke sümboleid ja võimude poolt keelatud raamatuid? Kas, kuidas ja mida räägiti lastele rahvuslikest sümbolitest? Kas kodudes kuulati keelatud raadiojaamu ning kuidas seda selgitati lastele? On perekonnas või suguvõsas mälestusi ebameeldivatest vahejuhtumitest võimudega seoses rahvuslike sümbolite vms?)

*Alanud kukeaastaga seoses on oodatud tõestisündinud lood vahejuhtumitest kukkedega.

*Mis on almanahhi puhul meeldinud, mis on meelde jäänud, milline tunne oli „taskutest“ enda või mõne tuttava lugu või pilti leida – ka sellistel teemadel võiks loo kirjutada.

„Tootsi taskute“ koostajad

Loetumad