6.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVend Matthew külaskäik

Vend Matthew külaskäik

Vend Matthew: Taize vennaskonna kuulutaja Eestis

  

21 aprillil külastas EELK Kambja kogudust Taize kloostri munk vend Matthew. Temaga ühes uudistasid Kambjat ka Läti linna Rujiena (Ruhja) ja Nõo koguduse liikmed ja vaimulikud. Koos kambjalastega peeti ühispalvus Taize lauludega. Kuna Kambja koguduse noored liikmed plaanivad palverännakut Taize kloostrisse, siis oli neil võimalus pärast palvust vend Matthew**lt uurida sealse elu kohta.

Taizé, mis asub Prantsusmaal Lõuna-Burgundias, on koduks rahvusvahelisele oikumeenilisele kogukonnale, mille rajas 1940. aastal Vend Roger. Vennad on pühendanud kogu oma elu kõige materiaalse ja vaimse jagamisele, tsölibaadile ja väga suurele lihtsusele. Tänapäeval koosneb vennaskond rohkem kui sajast vennast, kes on tulnud katoliiklikust ja mitmest protestantlikust kirikust ning esindavad rohkem kui 25 rahvust.

Igapäevase elu keskmeks on ühispalvused kolm korda päevas. Vennad elatuvad oma tööst. Nad ei võta vastu kingitusi ega annetusi. Mõned vendadest elavad väikeste rühmadena – „vennaskondadena” – väga vaeste keskel.

Alates 1950. aastate lõpust on tuhanded noored mitmetest riikidest leidnud tee Taizésse, et võtta osa iganädalastest kohtumistest palvete ja arutluste keskel. Lisaks sellele külastavad vennad erinevaid riike ja korraldavad väiksemaid ja suuremaid kokkutulekuid Aafrikas, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas, Aasias ja Euroopas, mis on üks osa „maapealsest usalduse palverännakust”.

Ka kloostrielanik tundis huvi meie noorte elu-olu vastu. Ühises teejoomingus kujunes välja väga sõbralik ja kodune õhkkond.

Ruhja koguduse õpetaja Karlis Zikmanis tutvustas sealset usuelu. Ruhja kirikus pidavat käima ligi 60 inimest pea igal pühapäeval. Enamuse moodustavad noored ja vanad liikmed, vajaka jääb keskealistest. Karlise naine, Anda on organist.

Nõo koguduse õpetaja Mart Jaanson tutvustas oma koguduse elu. Kogudusel puudub hetkel töötav pastoraat, kuid peale kirikuhoone kuulub kogudusele endine kihelkonnakoolihoone, kus elas ja töötas helilooja Aleksander Läte. Kogudusel on ka u 30 ha maad. Siiski on koguduse kinnisvara ratsionaalne kasutus alles planeerimisjärgus. Koguduses on oluline koht muusikakollektiividel, lisaks mainitud segakoorile (juhendaja koguduse organist Agnes Laasimer) 1990 asutatud meesansambel (juhendaja Margus Liiv) ja 2003. aasta sügisel asutatud noortebänd Tuuletund. Kogudusel on probleeme kirikuhoone kütmisega, sest Muinsuskaitseamet ei aktsepteeri küttesüsteemi.

Pärast jutuajamisi esitasid Läti tüdrukud mitmeid laule.

Heigo Mägi
KV Online

Loetumad