7.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivMida on vaja selleks, et olla õnnelik?

Mida on vaja selleks, et olla õnnelik?

Mõttekilde Kuuste ja Kambja noorte lõpukirjanditest Annika Miina Elus on vaja sõprust ja armastust. On väga tore teada, et sa oled kellelegi väga kallis./…/

Mina olen väga õnnelik inimene, sest mul on kõik olemas, mis peaks olema. Mul on kodu, söök laual, perekond ja lemmikloomad. Mul on toredad vanemad, kellega saab rääkida oma muredest. Vanemad kuulavad mind, kui mul on probleeme. /…/

Minu arust peab inimene olema õnnelik. Elus on vaja armastust, soojust ja usaldust.

Aule Tensmann: Selleks, et õnnelik olla, peab olema iseendaga rahul. Peab võtma elult kõik, mida elu sulle annab. Õnnelik oled siis, kui sul on olemas pere, sõbrad, lemmikloom. Sa ise pead selle õnne välja teenima.

Andro Nugin: Minu arvates oleks kindlasti vaja haridust, ilma milleta ei saa kohe mitte õnnelik olla. Kui ei ole haridust, siis pole ka tööd ega raha.

Sairi Sard: Õnneks on vaja sõpru, peret, kodu ja natuke raha. Kindlasti tuleb neid ka hoida.

Mare Laan: Perekond, sõbrad, töökaaslased ja koolikaaslased on need, kelleta ma ei kujutaks õnne ette. Kui naerdakse, siis ei tehta seda kunagi üksinda, alati on keegi, kellega koos millegi üle rõõmustatakse. Samuti on sõbrad need, kes sind rasketel aegadel aitavad, annavad nõu, kuidas edasi toimida, ja lohutavad. Kõige rohkem meeldib mulle sõpruse juures see, et üksteist abistatakse. /…/

Veel on õnneks vaja head haridust, millega elus hakkama saada. Kui sul ikka mõistust ei jätku, võivad paljud inimesed sind lihtsalt ära kasutama hakata. Nad võivad su nii ära petta, et võid kõigest ilma jääda, mille terve oma senise elu jooksul teeninud oled.

Lauri Kivimaa: Raha ei tee kedagi õnnelikuks, sest rahaga võid osta endale asju, aga tõelisi sõpru ja perekonda osta ei saa. Elu ilma lähedasteta on kõike muud kui õnnelik. /…/

Mina olen õnnelik inimene, sest mul on oma kodu, koht, kus on hea ja turvaline olla, mul on perekond, kes minust hoolib, ja sõbrad, kellega koos on lõbus ja tore olla.

Maarja Helstein: Mind teeks õnnelikuks see, kui saaksin tulevikus tegelda sellega, millest olen unistanud. Mulle meeldiks, kui ma selle nimel ka kõvasti vaeva peaks nägema, sest just kätte võideldud asjad valmistavad kõige rohkem rõõmu ja teevad mind õnnelikuks.

Andro Nugin: Kui ma peaks kunagi ilma naise ja lapseta elama, siis ma kindlasti ei elaks ära. Nemad oleksid mulle kõige tähtsamad siin maailmas.

Martin Koor: Et olla õnnelik, on vaja ka rida väiksemaid asju, mis üksikult ei olegi nii tähtsad. Nendeks on näiteks auto, maja ja sex.

Rainer Kuusik: Linnas elades ei tunne ma end õnnelikuna, sest seal on maja seinad nii õhukesed, et kuuled, mis naabrid räägivad.

Mina olen väga õnnelik siis, kui ma selle eksami ära teen.

Tarmo Rannik: Paljud inimesed räägivad, et ainult raha võib neid õnnelikuks teha. Aga. rahaga kaasnev õnn ka kaob koos rahaga.

Rainer Brikkel: Kui sa tahad õnnelik olla, siis selleks on kõige rohkem vaja armastust, sest armastus teeb kõik inimesed õnnelikuks. /…/

Et õnnelik olla, selleks pead ise väga palju tegema, sest ega õnn ei tule niisama.

Õnn on tunne, mis muudab elu ilusaks. See on osa maailmast ning osa meist endist. Inimene on õnnelik, kui ta on saavutanud oma eesmärgid. Õnnelik inimene on hea inimene.

Olla hea teiste vastu tähendab enda õnne kasvatamist. Õnneliku inimese tunneb ära naerul näo, lõbusa tuju või pideva naljatamise järgi.

Ma arvan, et mida lihtsamad on su eesmärgid, mida vähem neid on ning mida vähem sa tahad, seda kiiremini muutub elu õnnelikuks.

Hoolitse, et sul oleks kodu, toit ja armastus, sest rohkemat polegi tarvis. Peale selle saavutamist ära unusta tööl käimist ega laste tegemist ja sa võid kindel olla, et elad õnnelikult

Erich

Mina olen veel nii noor, et mäletan oma lapsepõlve rõõme, mis järele mõeldes tulid lihtsatest asjadest. Näiteks kui laupäeva hommikul ärgates tundsin pannkoogilõhna, teadsin, et vanaema küpsetab neid köögis. Alati oli hea öösärgis sooja kööki minna ning koos õega pannkooke maasikatoormoosiga süüa. /…/

Tuju teeb heaks ka see, kui mõni sõber lille kingib. See näitab, et ta hoolib minust ja mõtleb vahel ka mulle. /…/

Olen hakanud aru saama, et õnneks pole palju vaja – üks lilleõis, kodune pannkoogilõhn, soe naeratus… Naeratage ja maailm naeratab teile vastu!

Elerin

Koolilõpetajate kirjanditest valisid mõtteid Heli Nemvalts, Tiina Tiideber ja Toivo Ärtis.

Loetumad