0.9 C
Kambja
Kolmapäev, 24.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivHüva algus uuele õppeaastale

Hüva algus uuele õppeaastale

Koolirõõmupühaks valmis Auväärse ajalooga Kambja kooli 319. õppeaasta esimesel päeval avatakse uus koolihoone.

  

Kambja uue koolihoone valmimine on seda mõõtu sündmus, et juba praegu, 21. sajandi hakul võib eksimist kartmata ennustada – 1. september 2005 läheb ja jääb Kambja ajalukku kui käesoleva aastasaja üks tähtsamaid päevi.

Algava õppeaasta esimene päev on Kambjas ajalooküllane. Kui uue koolimaja valminuks kuulutamise tseremoonia on sündmus, mis alles läheb ajalukku, siis Kambja esmamainimise 675. aastapäeva tähistamise ettevõtmistega meenutatakse olnud aegu ja inimesi, et võiksime üha kiireneva elutempo kiuste ammutada jõudu ja meelekindlust nii oma eelkäijate õnnestunud tegudest kui täitumata jäänud unistustest.

Viimane koolikell õppeaasta esimesel päeval

Kambja uue koolihoone valmimise tõttu katkeb õppetöö senises koolimajas. Juhuse tahtel toimub see täpselt 40 aastat pärast juurdeehitusena rajatud hoone kasutuselevõttu.

Kambja koolipere alustab oma 319. õppeaastat kell 9 hüvastijätuminutitega senise koolimaja ees. Viimast korda tiristatakse elektrilist koolikella. Et uues koolis asendab elektrilise kella nõudlikku tirinat moodne ja mahe muusikaline kutsung, hajub „vana majaga“ seostuv koolikella kõla peagi õpilaste kõrvust.

Koolikella helina saatel liigutakse rongkäigus rahvakooli memoriaali juurde, kus kell 9.30 tehakse tulesüütamisega austusavaldus eesti rahvakoolile. Kambjalasi tervitab Forseliuse seltsi, meie vanimate koolide ühenduse esimees Madis Linnamägi. Viimast korda kõlab kümne aasta eest õpetaja Tiina Tiidebergi poolt luulendatud Kambja kooli laul, milles ka read: „Kambjas on ammu koolimaja väiksem ja vanem kui võiks.“

Lindilõikamiselt aktusele ja kultuurilookonverentsile

Tseremoonia uue koolimaja avamiseks algab kell 10 peasissekäigu juures. Pärast seda toimub kooli saalis õppeaasta avaaktus. Esimest korda tuleb ettekandele Kambja uue kooli laul – Tiina Tiideberg tegi uued sõnad Anneli Vilbaste poolt loodud tuttavale viisile. „Siis vaid kõike oskame, suudame, kui toetab kodu ja kool.“

Pärast keskpäeva võivad kõik soovijad uue koolimajaga tutvuda. Vallavalitsus pakub kõigile koolihuvilistele sööklas kringlit ja kohvi.

Kell 13 algab kooli saalis Kambja esmamainimise tähtpäevaga seonduv kultuurilooline konverents, millel esinevad ajalooprofessor Helmut Piirimäe, Unipiha kooli õpetaja Lembit Jakobson ja vallavanem Ivar Tedrema.

Konverentsil näidatakse Heiki Kortspärna eestvõttel on valminud filmi „Pildikesi Kambja lähiajaloost (1988-2005)“.

Kell 15 viiakse küünlad Kambja kalmistule nimekate kambjalaste haudadele. Kambja ajaloo käsitlemine jätkub ka mälumängu vormis, võistkondadele esitab küsimusi Heiki Kortspärn.

Kambja näitetrupp Püünelind astub lavale kell 17, et esitada August Kitzbergi näidend „Püve Peetri „riukad““.

Koolirõõmupüha tipneb kell 19 peoõhtuga, esinevad armastatud solist Karl Madis ja rahvatantsijad Reolast.

Näitemängu ja peoõhtu ajal töötab koolis alkoholivaba kohvik.

Ajalooline koolistardipäev toob kindlasti Kambjasse uudishimulikke kaugemalt ja lähemalt, et kõike teoks saavat oma silmaga näha ja kõrvaga kuulata.

Toivo Ärtis

Loetumad