-2.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivBussifirma Tarbus kiipkaart – igati mõistlik!

Bussifirma Tarbus kiipkaart – igati mõistlik!

Juuni algul võttis AS Tarbus esimese maakondliku bussifirmana kasutusele elektroonilise kiipkaardi. Tegemist on innovaatilise idee realiseerimisega ühistranspordis ning põhimõttelise uuendusega.

Seni oli sõitja harjunud kasutama üksikpiletit, 30 päeva või 10 päeva kaarti.

Kiipkaardi olemasolul pole enam vaja piletikassas käia. Elektroonilise plastraha soetamine maksab soovijale 50 krooni, sellele laetakse esimesel korral 200 krooni ning inimene saab seda koheselt sõitmiseks kasutada. Kiipkaardile saab raha juurde laadida kõikides Tarbuse autobussides. Kaardile laetava raha hulka ei ole piiratud ja seda saab teha 100, 200, 300 või 400 krooni kaupa. Kaardile rahalaadimise protseduur võtab aega ainult paarkümmend sekundit.

Diferentseeritud soodustused sõltuvad kiipkaardile pealelaaditud rahasummast – kui kaardil on pileti ostmise hetkel alla 300 krooni, saab reisija 10% sõidusoodustust. Kui kaardil on üle 300 krooni, antakse sõidusoodustust 15%. Eriti kasulik on see igapäevastele sõitjatele.

Ajakirjanduses esialgselt väljakuulutatud kiipkaardi soodustused jäävad kehtima 2007. aasta lõpuni vaatamata sellele, et vahepealsetel kuudel on maailmaturul oluliselt kerkinud kütuse hind.

AS Tarbuse bussides on üles seatud kiipkaardilugejatega piletiterminaalid: juht sisestab sinna elektroonilise ühistranspordikaardi, terminal laeb kaardilt maha vastava summa ning väljastab pileti. Kuna piletimüügil ei ole vajadust opereerida sularahaga, on üksikpiletite müük isegi kiirenenud.

Uus elektrooniline kiipkaart on nimeline, kuid seda saavad kasutada teisedki pereliikmed kaardi valdaja vastutusel. Võrreldes vanade kuukaartide kasutajatega on tublisti paranenud nende reisijate olukord, kes haiguse või komandeeringu tõttu ei saanud kindlal ajaperioodil teenust tarbida. Kiipkaartide juures on probleem lahendatud – raha kulub ainult kaarti kasutades.

Kaardi taotlusi võetakse vastu ja kiipkaarte väljastatakse praegu Tarbuse kontoris (Tartus Ringtee 25, kabinet 206). Tehnilistel põhjustel oli Tarbus sunnitud vastuvõtu ajutiselt bussijaamast üle tooma, kuid septembrikuu lõpuks on taotluste vastuvõtt tagasi oma vanas kohas – maabussijaamas.

Kui praegu saab kiipkaartidele raha juurde laadida kõikides Tarbuse autobussides, siis septembri lõpul lisandub kiipkaardi laadimisvõimalus ka bussijaamas.

Vahepealsetel kuudel on AS Tarbus alustanud tütarettevõtete koondamist ühise GO BUS kaubamärgi alla. Lisaks Tartu maakonnaliinidele saab kiipkaardiga sõidu eest tasuda kell 3 väljuval Tartu-Tallinna ööliinil, mis toimetab sõitasoovijad ülikoolilinnast Tallinna lennujaama.

Oktoobrikuus lisandub võimalus sõidu eest kiipkaardiga tasuda osades AS Neo-mobile sõidukites ja järk-järgult ka teistes GO BUS kabamärki kandvates kaugliinide autobussides. Kuna ka Edelaraudtee kuulub suurde GO-gruppi, pole kaugel aeg, kui Tarbuse kiipkaart leiab kasutamist ka Tartu-Tallinna, Tartu-Elva-Valga ning Tartu-Orava rongiliinidel. Siin tuleb kokku leppida veel arvlemise nüansid.

GO-grupi edasisel laienemisel tuleb kindlasti kaardi müügikohti juurde.

Kiipkaart on maakonnaliinidel kogunud populaarsust: kui varem müüdi kuukaarte ja 10 päeva pileteid üle 1000 ühiku kuus, siis nüüd on kiipkaardi soetanud endale enam kui 800 igapäevast maakonnaliinidel sõitjat, ja neid tuleb iga nädalaga juurde.

Kuno Koger,
AS Tarbus juhatuse liige

Loetumad