-2.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEestluse kestmajäämine: minevik, olevik, tulevik

Eestluse kestmajäämine: minevik, olevik, tulevik

Laupäeval, 19. augustil 2006 kell 12 toimub Kambja vallas Ivaste külas Krista talus (Kammeri-Lutike tee 3,5 kilomeetril või ka Lutike-Kammeri tee 3,5 kilomeetril) vabadussõjalastele pühendatud mälestusmärgi juures ülevabariiklik üritus: XXVII Vabadusristi Päev. Oodatud on kõik rahvuslikult meelestatud-mõtlevad vallakodanikud, kes tunnustavad meie esiisade kangelastegusid ja hoolivad eestluse kestmajäämisest.

Kutsutud on ka kõrgeid külalisi, peetakse päevakohaseid kõnesid, puhkpill, rahvatants, relvanäitus, sõdurisupp…

Tutvustatakse uhiuut raamatukest vabadussõjalastest, mis üllatab laiemale avalikkusele seniteadmata faktidega.

Tänavune Vabadusristi Päev algab kell 11 pärgade ja lillede asetamisega Reolas asuva ratsapolgu mälestussamba jalamile, kell 11. 30 asetatakse pärjad ja lilled Kambjas Ausambamäele.

Korraldustoimkond

Fakte Vabadusristi Päevast

Vabadusristi Päev oli Eestis enne Teist maailmasõda traditsiooniline tähtpäev, mil austati Vabadussõja veterane ja Vabadusristi kavalere.

Vabadusristi Päevi hakati 1929. aastal perioodiliselt korraldama nendes kohtades, mis oli seotud Vabadussõja lahingutega. Esimene Vabadusristi kavaleride päev peeti Narvas 1929. aasta 23.-24. juunil ja viimane sõjaeelne toimus 1940. aastal Pärnus.

Vabadusristi kavaleride päevade traditsioon taastati uuesti 1988. a sügisel, kui Mustametsa Muinsuskaitse Klubi esimehe Enn Voitka eestvedamisel korraldati Vabadusristi Päev Tartumaal Varal.

Vabadusristi Päevade lipukirjaks oli algusest peale "Vaba Eestile truu surmani"

Viimasena elus olnud Vabadusristi kavaler Karl Jaanus (10. november 1899 – 6. oktoober 2000) sai autasu vapruse eest Landeswehri sõjas.

Loetumad