-3.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivSeadusemuudatus: uued isikut tõendavad dokumendid kehtivad vaid viis aastat

Seadusemuudatus: uued isikut tõendavad dokumendid kehtivad vaid viis aastat

Alates 28. augustist 2006 esitatud reisidokumendi taotluste puhul väljastatakse dokument maksimaalselt viieks aastaks (enne seda taotletud dokumendid väljastati kuni kümneaastase kehtivusajaga). Seadusemuudatus ei puuduta juba välja antud dokumentide kehtivusaegu. Antud muudatusest tulenevalt lüheneb järgmiste dokumentide kehtivusaeg: Eesti kodaniku pass, välismaalase pass, diplomaatiline pass, pagulase reisidokument, ajutine reisidokument ja meremehe teenistusraamat. Isikutunnistuse (ID-kaardi) osas jõustub muudatus 1. jaanuaril 2007.

Reisidokumentide maksimaalse kehtivusaja lühendamine viiele aastale tuleneb Rahvusvahelise Tsiviillennundusorganisatsiooni (ICAO) soovitustest, on vajalik dokumentide võltsimiskindluse tagamiseks tehnoloogia kiire arengu ajal ning on samm biomeetria rakendamisel reisidokumentides.

Teise olulise muudatusena jõustub säte, mis lubab dokumendi väljaandnud asutusel väljastamata dokumendi hävitada juhul, kui isik ei ole kuue kuu jooksul oma dokumendile järele tulnud.

Kodakondsuse osakonna juhataja Koidu Mesilane ütles, et inimesed, kes ei tule oma dokumendile õigeaegselt järele, peavad alustama kogu taotlusprotsessi otsast peale ja neil tuleb maksta ka uus riigilõiv.

KMA

Loetumad