Kahjutuli võib alguse saada pisiasjast

421

  

Ettepanek: tehke oma lähedastele elu päästev aastalõpukingitus suitsuanduri näol!

Jõuluaeg ja aastavahetus toob inimeste ellu elevust, sära ja kauneid hetki, kuid mitte ainult.

Paraku juhtub ka jõulude ja aastavahetuse perioodil traagilisi tuleõnnetusi, kuna sel ajal kasutatakse tavapärasest rohkem lahtist tuld ja inimeste tähelepanu on peomeeleolus hajutatud.

Suurem osa tuleõnnetusi juhtub eluhoonetes

Päästeameti andmetel hukkub igal aastal Eestis tuleõnnetuste tagajärjel keskmiselt 130 inimest, neist 80% hukkub kodudes ning enamus õnnetusi on põhjustatud inimeste endi hooletusest.

Kahjuks tuleb tõdeda, et ka Tartu maakonnas juhtub suurem osa tuleõnnetusi eluhoonetes. Viimase kolme aastaga on Tartumaal talveperioodil kahjutule läbi kahjustada saanud või hävinud ligikaudu 100 kodu. Hirmuäratavalt suured numbrid.

Külmal ja pimedal talveajal ning jõulude ja aastavahetuse melus varitseb meid hulk ohte, kuna sel ajal on lahtise tule kasutamist tavapärasest rohkem. Kinkide ootuse ärevuse ja aastavahetuse elevuse keskel kipuvad ununema elementaarsed tuleohutusnõuded, millega käib kaasas ka kindel usk, et minuga ju tuleõnnetust ei juhtu. Ometi ei tea me seda kunagi.

Tuleohutusnõuete ABC

Mõned soovitused, et aastalõpp rahulikult mööduks:

Küünlad ja kaminatuli toovad õhtutesse õdusust, kuid nende järelevalveta jätmine on lubamatu. Parim koht küünaldele on seal, kus lähedal ei ole kergesti süttivaid esemeid.

Oluline on meeles pidada, et elektrijuhtmeid ei tohi üle koormata. Ülekoormatud ja vigased elektrijuhtmed süütavad kahjutule väga kergesti. Ka elektriküünalde vigased juhtmed võivad põhjustada tulekahju.

Isegi käreda pakasega kütke mõõdukalt ning vastavalt küttekeha kuumataluvusele. Ülekütmine ja korrastamata kütteseadmed on külmal aastaajal sagedaseim tulekahju põhjus.

Pärast suitsetamist kustutage hoolikalt sigaret tulekindlasse tuhatoosi või kaminasse. Voodis suitsetamine on kaasa toonud enim traagiliste tagajärgedega tuleõnnetusi.

Ka väikesest sädemest, mis on tekkinud toidu valmistamisel või küünla põletamisel võib väga kergesti alguse saada ettearvamatute tagajärgedega tuleõnnetus. Seega püüdkem peomeeleolus tähelepanu pöörata tuleohutusele oma kodudes ning mitte kaotada valvsust!

Ning lõpetuseks, tehke oma lähedastele elu päästev aastalõpukingitus suitsuanduri näol!

Turvalisi ning rõõmsaid peopäevi!

Erki Remmelkoor,
Lõuna-Eesti Päästekeskuse
ennetustöö

Kino maale
EelmineUus aasta toob liinibussidesse priskema piletihinna
JärgmineTilde koosviibimisel võitis jõuluootus sombuse ilma