2.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivSeminarist ¥Elu võimalikkusest teismelisega.´

Seminarist ¥Elu võimalikkusest teismelisega.´

Lastekaitsepäeval oli Kambja Noortekeskuses pereklubi eestvedamisel tore võimalus osa saada koolipsühholoogi, Eesti Koolipsühholoogide Ühingu esinaise ja Gordoni Perekooli litsentseeritud koolitaja Kadri Järve koolitusseminarist „Elu võimalikkusest teismelisega.“ Oli tore tõdeda, et lisaks tavapärasele pereklubi kuulajaskonnale oli seekord huvilisi ka väljastpoolt.

Toon siinkohal välja mõned küllap paljudele trafaretsed, kuid siiski aeg-ajalt meenutamist väärivad tähelepanekud: teismeline, kes tundub teiste suhtes hoolimatu, on tegelikult kaitsehoiakus. Ta soovib ennast maksma panna ja näida täiskasvanuna. Seesmiselt on ta aga haavatav.

Psühholoog tõstis esile piiride tähtsust lapse arengus. Piiride ülesandeks pole mitte valitseda, vaid juhtida ja ergutada. Keeldude ja karistuste süsteem murrab lapse tahte vanemaga koostööd teha. Kasutad võimu, kaotad mõjuvõimu!

Piiridest kinnipidamine tekitab lapses turvatunde ja arendab tema otsustusvõimet. Lisaks aitab see lapses iseseisvust kasvatada. Selleks aga peab maailm lapse ümber olema korrastatud ehk piiritletud. Piirid tuleks paika panna koos lapsega. Ja miks mitte see tore dokument ka mõlemapoolselt allkirjastada?!

Koolitaja rõhutas, et lapsevanem ei pea oma täiuslik, sest täiuslikkus tekitab lastes pigem hirmu. „Vabanda lapse ees, kui oled eksinud. See ei kahanda sinu autoriteeti tema ees, pigem lähendab teid,“ julgustab Järv vanemaid lastele oma eksimusi tunnistama.

Usun, et kõik me kiidame aeg-ajalt oma lapsi. Aga kuidas? Sedagi tuleb osata. Liigne kiitus surub maha loovuse. Teismeline (laps) ei võta meie kiitust („Sa oled tubli“) tõsiselt, sest see on liiga umbmäärane. Kadri Järv toonitas, et last tuleks kiita konkreetse asja eest. Hea oleks seda teha „mina“ sõnumi abil, näiteks: „olen Su uhke, et Sa toa omal initsiatiivil ära koristasid.“

Aitäh Kadri Järvele, kes lõi vaba ja mõnusa õhkkonna, haarates oma asjatundliku ja värvika sõnakasutusega ka kõige vaiksemad ja tagasihoidlikumad huvilised vestlusringi! Niisamuti tänusõnad osalejatele ja kõigile teistele, kelle kaasabil kasulikult veedetud õhtupoolik teoks sai.

Hoidkem ja armastagem oma kõige kaitsetumaid ja armsamaid just sellistena nagu nad on!

Kasulikku lugemist:

Thomas Gordon, 2003. „Millist last tahate teie?“

Jan –Uwe Rogge, 2002. „Lapsed vajavad piire, vanemad seavad piire“.

Wendy Grant, 1996. „13 kuni 19. Näpunäiteid vanematele, kuidas mõista teismelist“.

Francis X.Walton, 2001. „Kuidas saavutada teismeliste poolehoidu nii kodus kui ka koolis“.

www.sinamina.ee

Saatis: Marika Männik

Loetumad