3.9 C
Kambja
Neljapäev, 18.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiiv¥Kasside ristimine´

¥Kasside ristimine´

Traditsioonilised koolilõpuristsed Kuustes: Kõik „kiisud“, kes küsimustele õigesti vastata ei osanud, kasteti korralikult veega üle.

  

Kuuste kooli üheksandikel on igal kevadel kombeks kontrollida 8. klassi valmisolekut järgmisel aastal kõige vanemateks ja targemateks saada.

Seda üritust kutsutakse meil „kasside ristimiseks”. Traditsiooniliselt peavad 8. klassi õpilased selles osalema suletud silmadega, sest kassipojad on ju pimedad. Kassipojad viidi ühekaupa takistusrajale, kus nad pidid läbi tegema erinevad kat-sed: roomama trepist alla, ületama teel takistused laudade ja toolide näol, sööma kassitoitu ja limpsima piima, teravate hammastega lõhkuma täispuhutud õhupalli. See ülesannete jada tipnes küsimustega kasside elust. Igaühele esitati kolm küsimust, vale vastuse korral järgnes karistuseks ämbritäis vett. Kiisude õnnetuseks ei teadnud nad kuigi palju õigeid vastuseid, mistõttu said nad läbimärjaks. Lõpuks loeti ühiselt ette „kasside vanne” ja anti kätte tunnistused märkimaks nende saamist tõsiste kasside hulka.

Kord võit, kord kaotus

Kombeks on pidada ka võrkpallilahing 9. klassi ja õpetajate vahel. Sel aastal kujunes mäng väga tasavägiseks, tuli pidada lausa viis geimi. Lõpuks õnnestus lastel saavutada võit õpetajate üle. Kuna seda polnud toimunud pikka aega (6 aastat!), oli võidurõõm suur. Auhinnaks said lapsed maitsva tordi.

Võrkpallist innustust saanud, tahtsid üheksandikud pidada ka jalgpallilahingu kooli ühendmeeskonnaga. Esimene poolaeg möödus tasavägiselt, võimalusi oli mõlemal pool, aga seisuks jäi 0:0. Vaheajal hakkas sadama äikesevihma ja teine poolaeg möödus välgusähvatuste ja rajuhoogude saatel. Lapsed küll läbimärjad, aga sellest ei tehtud väljagi. Kahjuks sai Ken 9. klassist enne mängu lõppu punase kaardi ja arvulises vähemuses olevale võistkonnale löödi värav. Nii et lõppseisuks jäi 0:1 üheksandike kahjuks.

Nii tite- kui tutipäev

Enne ametlikku tutipäeva toimus ka nn „titepäev”, kus lapsed said meenutada oma lapsepõlve. Tüdrukud kandsid lühikesi seelikuid, mitmel olid kaasas mänguasjad. Sel päeval käivad lapsed meil ka kooli ees olevale asfaldile värviliste kriitidega joonistamas.

Tutipäev hommikul toimus õues kogu koolipere juuresolekul pidulik lipuheiskamine ja hiljem saalis aktus.

Loetumad