7.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiiv¥Saage just nimelt targemaks, mitte targaks, sest kui te arvate, et oletegi...

¥Saage just nimelt targemaks, mitte targaks, sest kui te arvate, et oletegi juba tark, siis kaob te

Koolil on mitu nägu. Nagu kõigel muul, on ka koolil oma jin ja jang.

Ei ole midagi reaalset, mis oleks kas ainult must või ainult valge. Kokku segatuna on kõik hall, mõni küll tumedam ja mõni heledam, kuid hall. Kooli musta ja valget on lihtne eristada.

Kooli valge nägu naeratab meile ja jutustab meile järjepidevalt erinevatest teadmistest, õpetab meile kombeid ja kergendab meie tulevast, iseseisvat elu. Ka meie oleme lõpuks ühtemoodi valged kogud. Kuna sedasi koguneb meie valge pool meie ümber, pole mustal poolel muud võimalust, kui sukelduda sügavale meie sisemusse. Selle tulemus seletab ka seda, et valgel näol on mustad silmad.

Vaadates musta nägu, jääb mulje, nagu oleks ta vihane. Ta kritiseerib meid igal võimalusel ja sisendab meile, et me oleme kõik lollid. Kuid vaadake musta näo valgeid silmi ja tunnistage, et kui usute musta nägu ning peate end lollideks, siis jääb teile võimalus saada targemaks. Ja saage just nimelt targemaks, mitte targaks, sest kui te arvate, et oletegi juba tark, siis kaob teil võimalus saada veel targemaks.

Mina soovitan õpilastel uskuda kooli mõlemat nägu ja värvuda ühtlaselt halliks. Nii pole sa must teiste silmis ning mitte ka sisimas. Ärgem nähkem asjade helgemaid külgi, sest helgematel külgedel on omakorda ka halvad küljed. Nähke alati mõlemat külge!

Kambja kooli lõpetaja
Aleksander Erstu

Loetumad