4.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTheodor Hasselblatt peab jutluse Kambja kirikus

Theodor Hasselblatt peab jutluse Kambja kirikus

Pühapäeval, 12. augustil kell 11 peab Kambja kirikus jumalateenistuse Theodor Hasselblatt, kes tuleb Saksamaalt Eestisse, et külastada ka Kambjat kui oma esivanemate kunagist elu- ja tegutsemispaika. Theodor Hasselblatt on pärit auväärsest suguvõsast, kus ta juba üheksanda põlve vaimulikuna jätkab esiisade tööd.

Hasselblattide suguvõsa tutvustab kirikuõpetaja Kristjan Luhamets:

„Theodor Hasselblatt on sündinud 11. septembril 1921 Tallinnas. Tema isa Bruno Hasselblatt (1886 – 1951) oli Tallinna Jaani koguduse õpetaja, kes perega 1939. aastal Saksamaale kolis. Seal sai ka Theodorist ja veel kahest tema nooremast vennast kirikuõpetaja.

Theodori vanaisa Carl Hasselblatt (1853–1903) oli Juuru koguduse õpetaja, sündinud oli ta Kambjas siinse kirikuõpetaja Eduard Hasselblatti (1820–1889) peres. Eduard Hasselblatt töötas Kambjas 43 aastat ning siia on ta ka maetud.

Nii on 12. augustil külas selle mehe 85-aastane poja-poja-poeg, kes jutlustab eesti keeles. Kirikuõpetaja ametit peab ta üheksandat põlve järjest. Kusjuures tegemist on ka nii Anton Thor Helle kui piiskop Iheringi otsese järeltulijaga.

Traditsioonid on Hasselblattide suguvõsas pikad. Eduardi isa oli Alutaguse praost Gustav Hassleblatt, see omakorda oli Hageri kirikuõpetaja Peter Anton Hasselblatti poeg. Peter Antoni isa oli Jõelähtme kirikuõpetaja Gustav Ernst Hasselblatt, kes aitas oma äial, Jüri kirikuõpetajal ja Peter Antoni emapoolsel vanaisal Anton Thor Hellel Piiblit eesti keelde tõlkida.

Ka Gustav Ernst Hasselblatt oli kirikuõpetaja poeg. Tema isa Christian Hasselblatt oli Noarootsi koguduse õpetaja nii nagu ka Christiani isa Isaacus Mariestadius-Hasselblatt. Kusjuures Christiani ema oli piiskop Iheringi tütar. Nimetatud Isaacus oli pärit Lääne-Rootsist ning Eestisse sattus ta 1632. aastal asudes siin õppima vastavatud Tartu ülikooli.“

Kristjan Luhamets soovib, et kambjalastel oleks huvi 12. augustil kirikusse tulla, et vahetult kuulda, millise sõnumi toob meile Theodor Hasselblatt.

Toivo Ärtis

Loetumad