-2.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKüttepuidu ostmiseks piisab e-kirjast või telefonikõnest

Küttepuidu ostmiseks piisab e-kirjast või telefonikõnest

Pilt:

Riigimetsa Majandamise Keskuselt (RMK) küttepuidu ostmine on väga lihtne, oma ostusoovist saab teada anda kas e-kirjaga aadressil kyte@rmk.ee või helistades tööpäeviti kell 9-16 numbril 676 7676.

Eraisikutele ollakse valmis müüma küttepuitu endises mahus ehk ligi 25% küttepuidu kogusest, mis käesoleval aastal moodustab kuni 100 000 tm. RMK müüb küttepuitu 3-meetrisena ning korraldab selle veo kliendile. Võimalik on tellida eraldi lehtpuu-, kuuse- või männiküttepuitu.

Tellimuse esitamise järel teatatakse võimalik tarneaeg, mis sõltub küttepuidu olemasolust ja nõudlusest, ning vajadusel täpsustatakse muid tingimusi, eelkõige tarnekoha ligipääsuga seonduvat. Tööpiirkonnad on paika pandud valdade järgi.

Võimalikud müügikogused on pool koormat ehk 14 tihumeetrit või täiskoorem ehk 24 tihumeetrit (järelkäruga auto). Miinimumkogus on määratud seetõttu, et väiksema koguse transport oleks põhjendamatult kallis. Küttepuidu kohaletoomisega tagatakse inimeste operatiivsem ja kvaliteetsem teenindamine ning see võimaldab RMK-l efektiivsemalt toimida.

Müügihinnad määrab turg

Küttepuidu müügihinnad kujunevad vastavalt turul pakutavatele hindadele samaväärse küttepuidu eest. Hind sisaldab nii transpordikulu kui ka käibemaksu.

On tulnud ka küsimusi, et kui ma elan kaugemal kui 100 kilomeetrit, milline tuleb siis küttepuidu hind. Kuna RMK tegutseb üle kogu Eesti ja pakume küttepuitu igas maakonnas, siis suuremat veokaugust ei saa lihtsalt tekkida, kuna varume puidu võimalikult lähedalt. Tööpiirkonnad on paika pandud valdade järgi.

Nii hindade kui tingimustega palume enne tellimuse esitamist tutvuda RMK koduleheküljel www.rmk.ee/kyte.

Küttepuitu müüakse ettemaksuga

RMK müüb küttepuitu ettemaksuga. Kliendile saadetakse 30 päeva kehtiv müügipakkumine ja klient tasub küttepuidu eest pangaülekandega. Sularahas arveldamist ei toimu, sest kontorites pole enam kassat ega inimest, kes sularahaga toimetaks. Peale raha laekumist võetakse kliendiga ühendust ja täpsustatakse veo kuupäev.

Kuna küttepuit veetakse kohale tõstukiga varustatud hariliku metsaveoautoga, peab soovitud tarnekohta suure autoga ligi pääsema ja seal peab olema piisavalt ruumi autoga liikumiseks ja koorma maha laadimiseks. Kui soovitud kohas pole võimalik puitu maha laadida, siis viib auto puidu RMK lattu tagasi. Sel juhul arvestatakse ettemaksuna tasutud summast maha kahekordne veokulu ning ülejäänud summa tagastatakse.

Võivad tekkida järjekorrad

Müüdava küttepuidu kogus on küll piisavalt suur, kuid piirkonniti on nõudlus erinev ja seetõttu võivad tekkida järjekorrad. Suure nõudluse korral pannakse klient tema soovil järjekorda ja teatatakse talle juba tellimuse esitamisel, millal ta võib oma küttepuidu kätte saada.

Kui inimene soovib ise küttepuitu raiuda, siis pole eelpool toodud kontaktidest kasu, vaid selleks tuleb pöörduda lähima RMK metskonna kontorisse. Metskonnast saab infot füüsilistele isikutele küttepuidu varumise eesmärgil kasvava metsa raieõiguse võõrandamise kohta ja seda, mis see igal konkreetsel juhul maksma läheb.

Raieõigust sanitaarraie tegemiseks võib eraisik oma vajaduseks osta kuni 25 tm, mis on majapidamise aastane keskmine vajadus. Kui sanitaarraiet vajav koht on välja valitud ja hind ostjale sobib, siis sõlmitakse kasvava metsa raieõiguse võõrandamise leping ja saadetakse ostjale arve, mille ta tasub pangaülekandega. Pärast raha laekumist lepitakse kokku langi üleandmise aeg.

Langil on märgistatud puud, mida raiuda tohib, ning lepingus on kirjas, mis ajaks peab olema raie tehtud ja kuidas peab lank olema koristatud. Pärast tööde lõpetamist antakse lank aktiga RMK-le üle.

Sanitaarraie müüki kavandatakse mahus suurusjärgus kuni 20 000 tm aastas. Sõltuvalt raiekohast võib sanitaarraieõigus sisaldada vähesel määral ka tarbepuitu (näiteks tuuleheide või -murd).

 

Küttepuidu hind

(1 tm hind kroonides koos käibemaksuga)

Küttepuidu liik

Veokaugus kuni 50 km, koorma suurus 14 tm

Veokaugus kuni 50 km, koorma suurus 24 tm

Lehtpuuküttepuit

607,70

536,90

Kuuse- ja/või

männiküttepuit

678,50

607,70

 

 

 

Küttepuidu liik

Veokaugus 51-100 km, koorma suurus 14 tm

Veokaugus 51-100 km, koorma suurus 24 tm

Lehtpuuküttepuit

684,40

578,20

Kuuse- ja/või

männiküttepuit

755,20

649,00

Ulvar Kaubi
RMK puiduturustusosakonna juhataja

Loetumad