-2.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivValla teenetemärgil on tänavu kaks nominenti

Valla teenetemärgil on tänavu kaks nominenti

Kambja valla teenetemärk

 

Kambja valla teenetemärgile pretendeerib sel aastal kaks inimest. Volikogu liige Lembit Jakobson on esitanud üheks nominendiks Madis Linnamäe. Teise nominendi Milvi Lääne esitas Kambja vallavalitsus.

Milvi Lääne

Milvi Lääne, kes 1. veebruaril tähistab 71. sünnipäeva, on juba 53 aastat tegutsenud meditsiiniõena kunagise Kodijärve mõisahoone katuse all.

“Milvi Lääne meenutab: „1949. aasta septembris tuli esimene patsient Kodijärve

tuberkuloosiinvaliidide kodusse, kus oli 60 kohta väga rasketele haigetele. Paljud neist surid. Peale sõda oli tuberkuloosi väga palju.“

Milvi Lääne asus Kodijärvele tööle 1955. aastal pesulao hoidjana. Ladu oli siis pööningul, mingit kütet ei olnud, elektrist rääkimata. Triikima pidi ta söetriikrauaga, söed tuli hankida köögist.

Milvi Lääne on õppinud Tartu meditsiinikoolis. Aastatel 1981 – 2001 on Milvi pidanud vanemõe ametit.

Kaastöötajad iseloomustavad teda kui kohusetundlikku, väga töökat ja sõbralikku inimest,

kelle elu sisuks on olnud inimeste aitamine.

Et väikeseski maahaiglas on võimalik tänu pühendunud meditsiinitöötajatele ka väheste

vahenditega päästa inimese elu, seda näitab järgmine juhtum.

Ühel raskel haigel algas öösel kopsuverejooks. Milvi kutsuti dr Vijardile ja medõde Vilma

Kaldojale appi. Olukord olnud nii halb, et muud võimalust polnud kui vere otseülekanne. Oli teada, et dr Vijardi veregrupp sobis. Nõnda tegigi Milvi Lääne koos valveõde Vilma Kaldojaga vere ülekannet ja nad päästsid inimese elu.

Mees tervenes, abiellus ja nii kaua, kui ta elas, käis igal aastal Kodijärvel haiglatöötajatele lilli toomas.

Milvi Läänel on tütar Anneli, kes töötab Kodijärve hooldekodus tegevusjuhina. Milvi on

vanaemaks kahele tütrelapsele. Diandra on juba koolilaps, Anabel käib lasteaias,” seisab ettepanekus.

Madis Linnamägi

“1986. aastal tuli Kambja kooli direktoriks energiline ja kultuurilembene Madis Linnamägi. Kambja koolielus tähendas see uue etapi algust:

Madis Linnamägi eestvõtmisel sai koolist põlistatud ajaloo propageerija ja kaitsja, hariduselu väärtustaja. Eesti rahvas sai laiemalt teada, et kolm sajandit tagasi süütasid Forseliuse kasvandikud haridustulukesed 11 Eestimaa paigas ning Kambjas võeti 1987. a. suvel kokku Tartu- ja Eestimaa talurahvakoolide arengulugu.

Eesti õpetajaskonna sümboli Ignatsi Jaagu kodu- ja töömaile ning eesti rahvakooli 300. aastapäevaks kujundati Madis Linnamägi eestvõtmisel memoriaal, mis koosneb neljast kivist: peakivi, tulealtar, avatud raamat.

Samal ajal avati Madis Linnamägi eestvõtmisel Kambja kiriku aias sümboolsed kalmukivid B. G. Forseliusele, Ignatsi Jaagule, Albrecht Sutorile, Andreas Verginiusele. Koolimajas avati haridusloolised seinaplaadid. Kooliajaloo konverentsil tõstatas Madis Linnamägi küsimuse anda Kambja 8-kl. Koolile Ignatsi Jaagu nimi.

Madis Linnamägi kutsus Kambja kooli eakaaslasi koonduma ja nii tekkis „12 kooli klubi“.

Madis Linnamägi algatusel sai 22. novembril 1989. a. teoks B. G. Forseliuse nime kandev selts, mis populariseerib Forseliuse pärandit, kooliajalugu, õpetajakutset. Madis Linnamägi töötab käesoleval ajal selle seltsi tegevesimehena.

Madis Linnamägi ettevõtmisel valmis ka uue koolimaja projekt, kuid raha puudusel tookord ehitust ei alustatud.

Eelpooltoodut arvesse võttes ja Kambja vallale osutatud suurte teenete eest teen ettepaneku annetada 2006. aasta Kambja valla teenetemärk härra Madis Linnamägi’le,” kirjutab volinik Jakobson oma ettepanekus.

Madis Linnamägi on esitatud Kambja valla teenetemärgi kandidaadiks. 2000., 2001., 2004.,2006.ja 2007 ning 2008 aastal.

Volikogu peaks laureaadi nimetama 29. jaanuari istungil.

Loetumad