5.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVaimult erk ja rikas Endla Langel väärib imetlust

Vaimult erk ja rikas Endla Langel väärib imetlust

Vanadaam giidina.Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupi poolt määratud aastapreemia asetub väärika komana Endla Langeli vaimsuserikkasse ellu.

Kambja raamatukogu ettepanekul tunnustas Kultuurkapital Endla Langeli järjepidevat tegevust kodu-uurimisel, kodu- ja kooliloo kirjasõnasse talletamisel ning kultuuriloolise ainese tutvustamisel.

Vanadaam giidina.Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupi poolt määratud aastapreemia asetub väärika komana Endla Langeli vaimsuserikkasse ellu.

Kambja raamatukogu ettepanekul tunnustas Kultuurkapital Endla Langeli järjepidevat tegevust kodu-uurimisel, kodu- ja kooliloo kirjasõnasse talletamisel ning kultuuriloolise ainese tutvustamisel.

Tulihingeline koolmeister

Endla Langel on elupõline koolmeister, kes ligi 40 aastat (1944-1983) haris Kambja koolis sealse noorrahva vaimu. Vana hea Tartu Õpetajate Seminari haridusega koolmeister pühendus ennekõike eesti keele, kirjanduse ja kunstiõpetuse õpetamisele, kuid vajadusel andis ka maateaduse, ajaloo jm tunde.

Kunagiste õpilaste poolt väljendatud tänu annab tunnistust, et Endla Langeli poolt Kambja hariduspõllule küntud vaod olid sügavad ja saagirohked. Endla Langel oli Õpetaja, kes suutis virgutada rahvuslikku vaimu ja sügavamat kultuurihuvi ka siis, kui seda tuli teha tasa ja targu.

Innustunud vaimsusehoidja läbi aastakümnete

Kui Endla Langel 1983. aastal 64-aastasena kutsetööst loobus, keskendus ta varasemast veelgi aktiivsemalt kodu-uurimisele ja kultuuriloo tutvustamisele. Tema eeskujuandev ja imetlust vääriv tegevus kestab tänaseni.

Alates 1970. aastate algusest on Kambja raamatukogu juures koos käinud kultuurihuvilised inimesed, kes Endla Langeli suunamisel on tutvunud säravate vaimukandjate elu ja loominguga. Endla Langeli kultuuritunnid on ette valmistatud elupõlise koolmeistri põhjalikkusega, sest suure lugemusega vestja saab lõimida erinevatelt autoritelt ja paljudest raamatutest kogutud infot.

Tänavustes kultuuritundides on Endla Langel valinud keskseteks kangelasteks põllumajandustegelase Aleksander Eisenscmidti, Tartu kultuuritegelase Arnold Everausi, kirjanik Ardi Liivese ja Kambja suurmehe Julius Kuperjanovi jmt.

Kambja kooli almanahhi „Tootsi taskud” tarvis on Endla Langel kirjutanud artikleid ja detailirohkeid mälestusi. Tänuväärne on olnud tema usin tegevus vilistlaste kirjatööle innustamisel ja kaastööde palumisel.

Endla Langel osaleb Eesti Genealoogia Seltsi Tartu osakonna töös, ta on toonud seltsikaaslased tutvumiskäigule Suure-Kambja ja Väike-Kambja mõisate juurde.

Endla Langel on kodukandis hinnatud giid. Pärast aastakümnetepikkust pausi vaatas ta uuesti üle ja värskendas mitmeid pedagoogiajast armsaks saanud Eesti-siseseid ekskursioonimarsruute, et neid koos kambjalastega uuesti läbida.

Agar koguja, helde jagaja

Mõne aja eest küsisid koolialmanahhi „Tootsi taskud” koostajad Kambja valla teenetemärgi esimeselt saajalt Endla Langelilt, milliseid põhimõtteid peab ta elus oluliseks.

„Olen pidanud tähtsaks eneseharimist.”

Vastus oli küll napp, kuid see portreteeris ülimas täpsuses Endla Langeli väärika isiksuse olemust.

Mitu põlvkonda kambjalasi võib olla tänulik, et Endla Langel ei ole jätnud eneseharimise vilju pelgalt enda tarvis, vaid on jaganud seda rikast saaki kõigi huvilistega.

Rikka vaimuga kultuurikandja on olnud virk ka ihukarastamises – seetõttu oli igati loomulik, et suusatamise ja tervisliikumise austajast sai Kambja kandis ka üks esimesi kepikõnni harrastajaid.

Toivo Ärtis

Loetumad