-2.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja talvine tantsupidu soojendas hinge ja ihu

Kambja talvine tantsupidu soojendas hinge ja ihu

palju rahvatantsijaid tantsimas keset talveKambjas peeti 6. märtsil taas – juba kolmandat korda! – Tartumaa talvist tantsupidu. Ka oli sel korral tõesti väga talvine peoilm. Lund oli meeletult, kuid see ei hirmutanud tantsijaid, vaid lisas peole plusspunkte.

palju rahvatantsijaid tantsimas keset talveKambjas peeti 6. märtsil taas – juba kolmandat korda! – Tartumaa talvist tantsupidu. Ka oli sel korral tõesti väga talvine peoilm. Lund oli meeletult, kuid see ei hirmutanud tantsijaid, vaid lisas peole plusspunkte.

Kui mullu algasid juba hommikul äpardused – Kambjast oli kadunud elekter, öö jooksul oli maha sadanud meeletu lumi – , mis õnneks lahenesid nagu nõiaväel, siis sel aastal kulges kõik nagu lepase reega. Ju olid taevased väed meie poolt.

Pidu algas kell 16 Kambja vallamaja juures. Tantsijaid oli tervitamas maavanem Esta Tamm ja vallavanem Ivar Tedrema. Kui tantsijate kolonnid pääsesid vallamaja juurest liikuma, hakkas lasteaia mäelt kostma puhkpillimuusikat. Tantsijate lõbusale rongkäigule oli tulnud vürtsi lisama Kambja pasunakoor koos juhendaja Kalev Laanesaarega.

Möödunud aastal kirjutas Astrid Hallik, et tantsuplats oli kuratlikult libe. Tema sõnu pean ma kordama ka tänavu. Ma voorisin küll mitmel korral soolavarude täiendamiseks poe vahet, kuid siiski tuli peoliste seas ette kukkumisi. Midagi dramaatilist õnneks ei juhtunud ja arstiabi keegi ei vajanud. Tantsud sai tantsitud nii, nagu kava ette nägi.

Tänavuse peo kunstiline juht oli Uve Saar, kes korraldas omanäolise ja noorusliku tantsupeo. Uve juhatas vägesid kõrge lumevalli otsast – tal oli ülevaade kogu platsil toimuvast ja ta võis tantsijaid mikrofoni kaudu juhendada.

Tants kestis öötundideni

Kogu Eestist on tabanud kaerajaani pisik ja muidugi levitati nakkust ka meie tantsupeol. Kambjas oli kaerajaanitamas 273 tantsijat.

Kui eelmisel peol oli veel raskusi kogu selle rahvamassi paigutamisega koolisaali, sel aastal mahtusid nad ära ühe raksuga – ei mingit nurinat.

Maruline pidu jätkus kooli saalis. Tants kestis hiliste tundideni. Kui muidu pidudel on üsna tavaline, et tantsupõrandal on tantsijaid hõredalt, siis tantsijate peol jääb saal pigem kitsaks.

Pärjatud sai ka tuleva aasta Tartumaa talvise tantsupeo kunstiline juht, kes hakkab juba varakult uueks peoks ideid ja tantse paika panema.

Kui mullu anti igale tantsurühmale Kambja peolt kaasa Raimond Käsi valmistatud uhke puidust kahvel, siis sel korral sai see endale seltsiliseks Raimondi puukojas valminud noa. Mõne söögi puhul jääb ju kahvlist väheks.

Elmet Neumann oli väljas kogu oma kaadervärgiga, et talvisel tantsupeol oleks superhea heli ja muusika kostuks igasse platsinurka.

Rahaga on kitsas – seda teame me kõik –, kuid meie peo toimumisele aitasid kaasa rahvakultuuri arendus- ja koolituskeskus, Eesti kultuurkapital ja Kambja vallavalitsus. Nõu, jõu ja optimismiga oli kambas Astrid Hallik.

Suur tänu Andrus Annukile, kes tegi parkimisplatsist korraliku tantsuplatsi.

Tänud kõigile abilistele, osalistele, pealtvaatajatele ja muidu tantsusõpradele.

Aastal 2011 kohtume me taas!

Pille Tammelan,
valla kultuuritöötaja

{joomplu:380} {joomplu:381}

 

Loetumad