4.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTäämbä nakas Uma Pido

Täämbä nakas Uma Pido

Uma Pido logoTäna õhtul algab oandikeelne* ehk lõuna-eesti keelne ja meelne laulupidu Uma Pido, kus osaleb vähemalt 3300 lauljat.

Tänavune laulupidu peetakse Põlvas. Laulupeotuli süüdatakse Lõuna-Eesti suurimas hiies – Taevaskojas pärast päikese loojangut so kella 8 paiku õhtul. Tuld hoitakse öö läbi lauluga. Õhtul kell 21 kõlab Põlva linnas levimuusikapidu, kus esinevad ansamblid Lõkõriq ja Ummamuudu.

Laupäeva hommikul kell 8 algab Põlva spordiväljakul Uma Peo laat, kus laval astuvad üles muusikalised ja tantsulised trupid. Päevaprogrammis leiab oma koha ka käeline tegevus, nimelt saab laadal osaleda lõõtsaehituse, kõlapillide ja savitöötoas, rahvalaulutöötoa leiavad külastajad Põlva Muusikakooli juurest. Muusikalised etteasted toimuvad ka Põlva Kaubamaja taga asuval linnalaval, kus muuhulgas esinevad Uma Laul II võitjad ja osalejad. Kell 18.00 alustab Põlva järve äärest liikumist tulega pidurongkäik Intsikurmu ning kell 19.00 algab peakontsert Intsikurmu laval. Uma Peost võtab osa ka Kambja laulukoor Läte.  

Laulupeo repertuaar koosneb tervenisti võrukeelsetest lauludest, eestikeelsena lauldakse vaid hümn. Peamiselt võrukeelsed on nii ülesastumised laadal, linnalaval kui ka töötubades. Õhtuse pääkontsõrdi kava koosneb rahvalauludest, rahvalikest lauludest, klassikalistest koorilauludest ja uuematest kooridele seatud lauludest. On laule, mida teavad kõik ja ka selliseid, mida enamus publikust kuuleb kooriseades esmakordselt, näiteks eelmise korra Uma Laulu võidulaul „Lodi tuu ja lodi vii“.

 

__
*- Oandi e Ugandi maakonnas kõneldud keel on käibel tänini ja tuntud mõningate erinevustega tartu- ja võru ning setu keelena.

Loetumad