-1.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivJulius Kuperjanovi selts korrastab ja kirjastab

Julius Kuperjanovi selts korrastab ja kirjastab

seltslased korrastatud kalmulTänavu möödub 72 aastat ajast, kui grupp endisi Kuperjanovi partisanide pataljoni ja hilisema samanimelise polgu ohvitsere eesotsas kolonelleitnant Johannes Soodlaga asutasid Julius Kuperjanovi nimelise seltsi.

seltslased korrastatud kalmulTänavu möödub 72 aastat ajast, kui grupp endisi Kuperjanovi partisanide pataljoni ja hilisema samanimelise polgu ohvitsere eesotsas kolonelleitnant Johannes Soodlaga asutasid Julius Kuperjanovi nimelise seltsi.

23. detsembril 1918. aastal käivitas leitnant Kuperjanovi asutatud partisanide salk Vabadussõja rinde eesliinil veriste lahingute võitude sarja.

Ärevatel kolmekümnendatel aastatel – 23. detsembril 1938 – sündis Kuperjanovi partisanide polgu selts, kes võttis oma peaeesmärgiks leitnant Kuperjanovi ning temanimelise pataljoni mälestuse jäädvustamise.

Stalini terrori ajastul sündisid 23. detsembril 1947. a Tartus „Kuperjanovi pojad“ ja Võrus „Salajane Kuperjanovi organisatsioon“, seejärel 1954. a Tartus „Kuperjanovlased“ ja Nõos „Kuperjanovlaste salk“, kelle liikmete tegevus lõppes Venemaa sunnitöölaagrites.

23. detsembril 2009. aastal taasasutati Julius Kuperjanovi seltsingu baasil samanimeline selts, mille liikmed on võtnud enese südameasjaks väärtustada eelnimetatud ajaloolisi liikumisi ning teadvustada Julius Kuperjanovi suurt tähtsust Eesti ajaloos.

Julius Kuperjanovi seltsi ja tema 72-aastase ajalooga, samuti Julius Kuperjanovi tegemistega saab lähemalt tutvuda koduleheküljel www.kuperjanov.ee.

Tulge osalema Eesti ühe suurima kangelase mälestuse jäädvustamisel! Tulge ja aidake hoida Eestit sellisena, nagu Julius Kuperjanov seda näha tahtis ning mille nimel ta hukkus! Tulge osa saama tõest!

Talgupäev Kambja kalmistul

Seltsi esimesed talgud tegime 1. mail 2010 Kambja surnuaial, kus korrastasime Julius Kuperjanovi Venemaa vangilaagris tapetud abikaasa Alice vanemate ja tema õe hauaplatsid. Lisan pildi, millel on seltsi liikmed (vasakult) A. Kirna Puurmani vallast, E. Järve Puhja vallast, M. Raig Põlvast ja raamatu „Kutsar“ autor O. Teder Puurmani vallast.

Uus raamat ootab trükivalgust

Selts tahab sügisel välja anda Julius Kuperjanovist uut raamatut, mille tekst on eesti lugeja jaoks uudne ning hõlmab pingikaaslase L. Laursoni ning R. Rohti kirjutatut. Saame teada, missugused suhted olid Kuperjanovil eesti keele ja kirjanduse korüfeede H. Visnapuu, M. Veske ja J. Silvetiga. Võime lugeda, kes oli Kuperjanovi lemmiknäitleja ning et ta mängis vabalt orelit, väheke viiulit ja Kambja seltsipidudel kannelt.

Lugu on sügavalt kultuurilooline. Selles märgitakse kohalikele kaitseliitudele Voorel, Võnnus, Vana-Kuustes, Kambjas jm uued tärminid tegevuse alguse kohta – see tähendab, et omakaitse tegevuse senised alguskuupäevad on väärad.

Pole palju öelda, et mälestuste tegevus erineb vähe tuntud Tootsilugudest. Kambja rahvas ei tea ka seda, kuidas suhtles Julius Kuperjanov Kambja seltsipeol enamlastest poisikeste kambaga, kes talle rahva ees kallale tulid või kes tegelikult pani põlema Rebase mõisa põhukuhjad 1905. a.

Raamatu väljaandmisesse soovime kaasata ka Kambja valla elanikke, vallavalitsust, kultuuritegelasi läbi seltside. Lubame, et iga kuni septembrikuuni annetatud kroon saab väärilise tunnustuse annetaja nimelise äramärkimisega raamatu lehekülgedel.

Täiendavat infot saab aadressil olev@kuperjanov.ee või www.kuperjanov.ee

 

Ärge jätke kasutamata ainulaadset võimalust osaleda kultuuriloolise mälu taastamisel.

Julius Kuperjanov on Kambja vallale tähtsam isik, kui te siiamaani arvasite!

Suurima lugupidamisega

Julius Kuperjanovi selts

Loetumad