Sügisel tuleb liigelda senisest ettevaatlikumalt

437

joomplu:539Taas on kätte jõudnud see aeg, kui liiklusolud eriti raskeks ja ohtlikuks muutuvad. Pidevalt lühemaks jääv päev, maha langenud lehed, sademed ja esimesed öökülmad võivad teeolud tunduvalt halvemaks muuta. Seetõttu on praegu väga oluline, et iga liikleja teeks kõik endast oleneva oma turvalisuse tagamiseks.

Enda elust hooliv jalakäija peaks pimedusest välja paistma

Sügisel tekivad liiklusohtlikud olukorrad seetõttu, et on pime ja sajune. Sellises olukorras peavad olema jalakäijad ja jalgratturid ise hoolsad, et nad oleksid hästi nähtavad. Eelnevatel aastatel on politseioperatsioonide käigus inimestele helkurite vajalikkust selgitatud ja enamasti hoiatustega piirdutud. Ma arvan, et nüüd võiks helkurite kandmine juba iseenesestmõistetav olla.

Liikluseeskirja kohaselt tuleb halva nähtavuse korral või pimeda ajal kõnniteeta ja valgustamata teel liikudes jalakäijal kasutada helkurit või süüdatud laternat. Helkuri mittekandmise korral võib jalakäijat karistada kuni 600 krooni suuruse rahatrahviga; alkoholijoobes ja liiklusohtlikku olukorda tekitanud jalakäija puhul kuni 6000 krooni suuruse rahatrahviga.

Helkur on odavaim elukindlustus. Selle soetamisel ei saa küsimus olla rahas ega moekuses. Kui mõnel vallaelanikul ei ole mingil mõjuval põhjusel võimalik endale helkurit soetada, võib seda julgesti küsida piirkonnakonstaablilt.

Suurim lubatud kiirus ei ole ilmtingimata kohustuslik

Sõidukiomanikud peaksid enne talvehooaja saabumist kindlasti üle vaatama oma sõiduki tehnilise seisukorra: kas masinal on all korralikud ja nõuetekohased rehvid, millises seisukorras on auto valgustusseadmed, kas esiklaas on terve ja kas klaasipuhastajad ikka töötavad.

Autoga sõitma minnes tuleb nii juhil kui kõigil autosviibijatel kindlasti kinnitada turvavöö.

Sõiduki liikumiskiiruse valikul tuleb arvesse võtta nii teeolusid, nähtavust, ilmastikutingimusi kui juhi oskusi ja kogemusi. Kindlasti tuleb jälgida liiklusmärke ning mitte ületada lubatud sõidukiirust.

Siinkohal pole üleliigne sõidukijuhtidele meenutada, et märkidel näidatud kiiruse puhul on tegemist suurima lubatud kiirusega, mitte aga ilmtingimata kohustusliku kiirusega.

 

Ohutut liiklemist soovides

vanemkonstaabel
Kristjan Parveots

Kino maale
EelmineÜlevaade vallavolikogu sügisistungitel arutatust
JärgmineÜks ääretult tore, lõbus ja õpetlik koolipäev