-0.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTalvine tantsupidu algas lumise teatetantsuga

Talvine tantsupidu algas lumise teatetantsuga

Teatetants.Märtsi esimesel laupäeval kogunesid Tartumaa rahvatantsijad taas Kambjasse, et maha pidada neljas talvine tantsupidu.

Vahel on küll tunne, et taevataat tahab sellele ettevõtmisele piduri peale panna, aga siiski olen ma nii kiuslik, et ei jäta jonni.

Teatetants.Märtsi esimesel laupäeval kogunesid Tartumaa rahvatantsijad taas Kambjasse, et maha pidada neljas talvine tantsupidu.

Vahel on küll tunne, et taevataat tahab sellele ettevõtmisele piduri peale panna, aga siiski olen ma nii kiuslik, et ei jäta jonni.

Esimesel aastal tegi ta ilma nii soojaks, et mõni peoline tantsis lausa T- särgis. Pilte vaadates on raske uskuda, et see oli talvine tantsupidu.

Teisel aastal saatis ta meile nõnda ohtralt lund, et kadus ka elekter. Polnud hullu! Tuli sahk ja lükkas tantsuplatsi puhtaks. Elektriga olid asjad keerulisemad, aga mitte ületamatud – sain laenuks generaatori, mida küll õnneks vaja ei läinud. Peo algusajal saime öeldasaagu valgus!

Möödunud aastal muutus tantsuplats liuväljaks. No oli alles libe! Lippasin siis poodi soola ostma. Külvasin selle kenasti maha. Ikka libe! Uus ring poodi. Seal imestati, et kas kultuuritöötajal on kurgihooaeg käes. 🙂 Püüdsin neid küll veenda, et kalendri järgi on täna just see kõige õigem soolakülvamise päev, aga kes mind uskus.

Tänavu ei osanud ma oodata mingeid „üllatusi“. Tantsuplats oli kenasti puhtaks lükatud. Ei lubatud ka tugevat tuult, mis elektri ära viiks. Reede õhtul heitsin rahuliku südamega voodisse… Kui ma laupäeva hommikul aknast välja vaatasin, ei uskunud ma oma silmi: öösel oli olnud kõva lumesadu! Ma kujutasin juba ette tantsuplatsil lasuva lumekihi paksust, kuid … lõunaks oli sealt lumi Alar Palla traktoriga lükatud ja virgad mehed Cambist olid selle äragi liivatanud. Kivi langes mu südamelt! Olge tänatud aitamast!

Vallatu sissejuhatus

Kui kolm esimest tantsupidu on alanud rongkäiguga vallamaja juurest, siis sel aastal plaanid muutusid.

Et augustis toimub suur tantsuprojekt TeateTants 2011, mille raames tantsitakse kaheksa ööpäeva jooksul läbi tuhat kilomeetrit Eesti maanteid, siis ei saanud meiegi siin kehvemad olla. Tegime oma teatetantsu!

Alustasime vallamaja väravate juurest ja tantsisime mäest üles kooli parklasse – meie peoplatsile.

Kuidas saada teatetantsule muusikalist tausta? Lahendus oli sellelgi murel. Panime auto plaadimängijasse plaadi, Astrid Hallik hakkas roolima ning mina hoidsin ruuporit aknast väljas ja ruupori mikrofoni hoidsin omakorda vastu autoraadio kõlarit. Süsteem toimis edukalt. Ehkki ruupori nupu hoidmine võttis minu käe mõneks ajaks värisema ja ka kõrvad olid lukus, läks teatetantsu esimene proovimine korda. Astrid, ole tänatud aitamast!

Tõhusad tantsutunnid

Tantsuplatsile oli Elmet Neumann – ole tänatud aitamast! – valmis sättinud helitehnika. Suured kõlarid täitsid koolimaja lähiümbruse võimsa muusikaga.

Peo juht Lea Kurvits – ole tänatud aitamast! – sättis end lumelinna püstitatud südame mademele ja hüüdis: „Tere tulemast Tartumaa talvisele tantsupeole Kambjas“! Ta andis mikrofoni üle vallavanem Ivar Tedremale, kes soovis kõigile ilusat pidu.

„Tuustepp“, „Kalle-Kusta“, „Sõrmlugu -Reilender“, „Lõõtsapolka“, „Perekonnavalss“, „Aleksandra valss“, „Kägara“ ja „Kiigari-kaagari“ – need olid tantsud, mis sel korral õues tantsiti. Tantsude vahel luges Lea vahvaid vahepalasid.

Innuka tantsimisega läheb mõistagi ju kõht tühjaks. Meie peol ei pidanud keegi tühja kõhtu kannatama, sest pudrupotid olid juba varakult platsiservas podisemas ja sööjaid ootamas. Jätkus tantsijaile ja kaasaelajadki said kõhud täis.

Ega sellega veel pidu ja tants otsa saanud. Iga kollektiiv esitas ka saalis ühe tantsu oma praegusest repertuaarist. Oli äpardusigi: keegi maiasmokk oli plaadil hoidnud oma komm ja mõni plaat ei läinud lihtsalt käima. Ükski tants ei jäänud aga seepärast tantsimata, sest kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem.

Tasapisi jõudis kätte tänamise aeg. Meie meenetest saab kokku juba kena kollektsiooni: vägilasele sobilik puidust kahvel aastal 2009, supersuur puidust nuga aastal 2010 ja ahjualusele paslik puidust lusikas tänavu. Raimond Käsi, ole tänatud vahvate meenete valmistamise eest!

Nüüd hakkas kogu see saalitäis rahvast sebima nagu sipelgapesa. Toolid seati seina veerde, et teha vabaks tantsupõrand.

Simman oli nagu simman vanal ajal: kaks kena Teppo lõõtsadega noort – Toomas Ojasaar ja Kristi Kool – meelitasid kõik tantsima.

Tänan Kambja vallavalitsust, Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgruppi ja Tartumaa Rahvakultuuri Keskust, kellelt tuli rahaline tugi selle ürituse korraldamiseks.

Talvisest tantsupeost tegi pilte Janno Viilik – ole tänatud aitamast! Pildid leiate aadressil www.kambja.ee pildigaleriist.

Pille Tammelan,
valla kultuuritöötaja

Loetumad