-3.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

Sügiskuu

Aastaringi üheksandal kuul on maakeeli mitmeid nimi: sügiskuu (Maavallas üldiselt), sügisekuu, kanarbikukuu, jahikuu, pohlakuu ning leheminegikuu.

Nimed tähistavad loonas toimuvat: sügiskuul algab sügis, kanarbikukuul õitseb kanarbik, leheminegikuul algab leheminek, jahikuul on aeg jahile minna ning pohlakuul saavad pohlad küpseks.

Septembri kõrval käib laenatud nimedest sügiskuu kohta sent’äbri, mihklikuu ja miklikuu. Kirikukalendris nimetatakse kasupäeva (29.09.) mihklipäevaks, mis on pühendatud juudi usundis peaingel Miikaelile.

Septembri nimi on laenatud vene, rootsi ja saksa keele vahendusel ladina keelest. September on vanarooma aasta 7. kuu (ld k. septem – seitse).

Sügiskuu nimetusi teistel rahvastel

Rootsi (rahvalik) höstmånad – sügiskuu, Poola wrzesieñ – kanarbik, Leedu rugsëjis – rukkikülvikuu, Horvaatia kolovoz – vankrisõit, lõikuskuu, Ukraina serpen – sirbikuu.

Hõimurahvastel: Komi kötð – jänes, Ersa tashtamkov – varumisekuu, Mari idõm – rehealune, Soome süüskuu – sügiskuu.

Ilmamärkide järgi pole enam mingit kahtlust – sügis on ulatanud suvele käe. Lühemad ja jahedamad päevad, kollakaks kiskuvad metsad, kirgaste tähtedega kaetud öötaevas, küpsed viljad ja kõikjale ulatuv nukravõitu sügishõng kõnelevad enda eest.

Sügiskuu ilmade järgi on arvatud eelolevat talve. Äike lubab sooja sügist. Kui linnud pole kuu lõpuks ära lennanud, kestavad pehmed ilmad jõuludeni. Soe sügiskuu ennustab pikka talve, jahe kuu aga lühikest talve. Sügiskuu paguvesi (mõõn) tõotab randlastele aga hästi külma talve.

Sügiskuu pühad

Ussi urguminemise päev, 08.09. (kristlikus rahvakalendris ussimaarjapäev) tähistab aega, mil ussid kaotavad mürgi ja hakkavad uimaselt talvitumispaika otsima. Kartes roomajaid häirida, ei minda mõnel pool metsa. Kodustest töödest pole õmblemine ja kudumine soovitavad, kuna vastasel korral võib järgmisel aastal uss häda teha.

Ussipäevast pikemalt

Pekopäev, 21.09. Sügiskülvi ja viljalõikuse lõppedes tähistatakse Setomaal peko püha. Õigemini, tähistati varem ja võibolla kusagil tähistatakse praegugi. Peko on seto põllu-, karja- ja viljakusjumal, kelle puust või vahast kuju hoitakse salaja aidas. Vaid Peko pühadel või külvamise ajaks tuuakse kuju välja.

Pekopäevast pikemalt

Pööripäev, 23.09. Siit peale jääb valget aega pimedast vähem. Pööripäeva tuul jääb püsima ja ennustab ette sügise ja talve ilmasid. Karulas on öeldud: Pööripäeva tuuled on haruldased asjad ja järelevaatamise väärt. Kust sügisel pööripäeva tuul on, säält on enamiste kõik talv.

Pööripäevast pikemalt

Kasupäev, 29.09. (kristlikus rahvakalendris mihklipäev) on sügisene pööripüha. Sellest, kuidas kasupäeva peetakse, sõltub inimese käekäik talvel. Nagu pööriajal ikka, ennustatakse ette talveilmasid ja inimsaatust ning tehakse tuld. Pidulaud olgu sügisandidega rikkalikult kaetud ja seal peavad tingimata olema värskest lihast valmistatud road.

Kasupäevast pikemalt

Sügiskuu algusest peale on liikvel esivanemate hinged.

Rahvatarkust

Sügisel peab loomad nooreskuus ja meretuulega lauta jätma. Iseäranis peab see sügiskuul sündima. Siis peavad loomad paremine põhku sööma. Hanila

Põimukuu lõpul ja sügiskuu algul on veikseid, aga õige rasvaseid räimi saada ja neid kutsutakse rukkiküli räimedeks. Häädemeeste

Sügiskuu sees antakse huntidele talvemoon kätte – ikka loomadest, inimestest ei ole antud. Ebavere

Kui tsirgu põimukuu viil olõ õi ar lännü lämmäle maalõ, sis saava talsipühini pehme ilma. Seto

Kui peale mihklepäeva müristes, tuleb lämmi porikuu. Karksi

Kui sügiskuus on pagud veed, siis tuleb hästi külm talv. Kuusalu

Vanarahvas ütlevad: jüripäev esimene suvepäevakene, mihklipäev esimene talvepäevakene. Sellepärast pannakse mihklipäeva laubast tuult tähele – kust ta siis on, sealt saab ta enamiste kõik talv olema. Tartu

Kuu taevas



Noore kuu kõva aeg ehk esimene veerand 1.09. – 2.09.
Kasvava kuu pehme aeg 2.09 – 7.09 (teise veerandi algus 2.09 kl 14.11)
Täie kuu kõva aeg 7.09. – 11.09. (Täiskuu ruunimärk täiskuu hetk 9.09. kl 4.38)
Kahaneva kuu pehme aeg (kolmas veerand) 11.09. – 16.09.
Vana kuu kõva aeg 16.09. – 22.09. (neljanda veerandi algus 16.09. kl 5.05).
Kadukuu pehme aeg 22.09. – 26.09. ( kuu loomine 24.09. kl 9.14).
Noore kuu kõva aeg ehk esimene veerand 26.09. – 1.10.


Päris kaduneljapäeva
(kaduaja neljapäev enne kuu loomist) sügiskuul ei ole. Nõrgemad kaduneljapäevad on 19.09. (viimase veerandi neljas päev) ja 18.09 (viimase veerandi neljapäev).

Kaduneljapäev on hea aeg toimetusteks, mis peavad kaotama soovimatuid asju nagu haigused, kahjurid, ning kõikvõimalikud soovimatud nähtused, mõjud ning sidemed.

Kõval ehk kalgil ajal, samuti kasvava või täiskuuga tehtud asjad on kõvad ning jäävad püsima. Lammaste niitmiseks sobib hästi täiskuu, sest siis kasvab tihe kasukas. Edendavateks ettevõtmisteks sobivad ka paaris nädalapäevad: teisipäev, neljapäev ja laupäev.

Pehmel ehk mädal ajal, samuti kahaneva kuuga on hea ette võtta asju, mille eesmärk on millegi hävitamine, vähendamine või kaotamine. Näiteks peaks hambatõmbamine olema sel ajal kerge. Samas võib haav jääda veritsema ja kergesti halvaks minna.

©Maavald.ee

Loetumad