„Rehepapp ehk November” Kambja kino kavas

896

Andrus Kivirähki romaani “Rehepapp ehk November” ainetel loodud uus Eesti mängufilm „November” linastub Kambja kultuurikeskuses 3. märtsil.

“November” on fantaasiafilm, mis põhineb eesti mütoloogial, seal saavad kokku maagia, must huumor ja romantiline armastus. Tegevus toimub paganlikus Eesti külas, kus liiguvad ringi libahundid, katk ja vaimud. Külainimeste peamiseks mureks on, kuidas elada üle külm ja pime talv. Selle jaoks pole miski tabu. Varastatakse üksteise, saksa mõisnike, vaimude, kuradi ja Kristuse tagant. Et endal elu sees hoida, antakse hing kratile – puust ja rauast olendile, kes aitab peremehel rohkem varastada. Varastamine on muutunud ainsaks kinnisideeks ja külainimesed ise hingetuteks olenditeks, kes meenutavad üha rohkem kratte.

Peategelane on noor talutüdruk Liina (keda kehastab Panso preemiaga pärjatud Rea Lest), kes on lootusetult ja õnnetult armunud külapoiss Hansu (Jörgen Liik). Igatsus paneb tüdruku jooksma libahunti ja hüppama jääkülma tiiki, ta on valmis armastuse nimel surema. Pragmaatiliste talupoegade ette tõuseb küsimus: kas elu, mis nii suure vaevaga kätte võideldud, on üldse midagi väärt, kui selles puudub hing?

Filmis kohtuvad Eesti paganlik ja Euroopa kristik mütoloogia. Mõlemas otsitakse imet, ürgset jõudu, mis elu hingestaks.

Režissöör ja stsenarist Rainer Sarnet (“Idioot”, “Kuhu põgenevad hinged”, “Libarebased ja kooljad”, “Libahundi needus” “Kass kukub käppadele” jt) ütleb, et film pole pelgalt satiir varastamisest vaid puudutab hoopis midagi ürgsemat – animismi, kus kõigel on hing. “See pole muuseumifolkloor vaid lugu mustast südametunnistusest, armastusest, rohkem hinge igatsusest põgeneda materiaalsest maailmast”, ütleb Sarnet.

Filmi operaator on hinnatud Mart Taniel. Must-valge temaatika on inspireeritud Johannes Pääsukese 20 sajandi alguse fotodest. Filmivõtetel osales ka Kambja-kandi inimesi.

„November”

Režissöör ja stsenarist: Rainer Sarnet

Operaator: Mart Taniel.

Peaosatäitjad: Rea Lest, Jörgen Liik, Arvo Kukumägi, Meelis Rämmeld, Katariina Unt, Taavi Eelmaa, Heino Kalm, Jaan Tooming jpt.

Produtsent: Katrin Kissa

Kaasprodutsendid: Ellen Havenith, Lukasz Dzieciol

Tootja: Homeless Bob Production

Kaastootjad: Opus Film (Poola), PRPL (Holland)

Kambja kultuurikeskuses 3. märtsil kell 19.00. Pilet 4 € (soodushind 3€).

Kino maale
Eelmine„Rehepapp ehk November” Kambja kino kavas
JärgmineVõimalused noorele tööotsijale