1.9 C
Kambja
Kolmapäev, 24.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVõrno sarjab pagulaste osalemist kodutütarde liikumises

Võrno sarjab pagulaste osalemist kodutütarde liikumises

Avaliku elu tegelane Hannes Võrno suhtub sotsiaalmeedias kriitiliselt pagulaste kaasamisse Vana-Kuuste kodutütarde rühmas.

“Tuleb kiita Tartumaa Kodutütreid, kes on võtnud endi keskele sõjapõgenikest Süüria tüdrukud. Nagu kirjutab Postimees, suheldakse esiotsa Google tõlget appi võttes ja kehakeeles, kuid plaan on kaugelt tulnud armsad tüdrukutirtsud ennast ruttu koduselt tundma panna. Neistki kiiresti kodutütred teha. Jääb loota, et külalised õpingute edenedes ka meie tüdrukutele kohe Halal õpetust asuvad andma. Lihalooma õigesti veristamisest kuni pühitsuspalveteni. Rääkimata naiste kohast ja ülesannetest majapidamises üldiselt. Tõenäosus, et tänased väikesed Tartu kodutütred neiuks sirgudes juba moslemist mehele lähevad on täna vägagi realistlik. Hakka seda õigesti elamist siis veel fertiilses eas naisena õppima. Lõimu, kulla kodutütar!”, seisab Võrno postituses.

Ta jätkab näitega: “Miks Kosovo albaanlannad ÜRO humanitaarabi entusiaste vihkasid? Need tulid ja ehitasid üles puruks pommitatud ja maha põletatud majad, taastasid elektri- ja rajasid kanalisatsiooni ning veevärgi. Enne seda oli neil meestele kuuluvatel naistel ainukeseks kokkusaamise kohaks ja mõne sõna naistejutu ajamiseks üksainuke võimalus. Käia ämbriga külakaevul vett toomas. Tahad aidata ja teha head, aga läheb ikka nii nagu …“.

Kas pagulased peaksid sirguma omapäi?

Kodutütarde Vana-Kuuste rühmavanem ja haridus- ja teadusministeeriumi peaekspert Kersti Kivirüüt vastas Võrnole: “Miks me peaksime seda kõike tegema? Samas tänan selle postituse eest – Vana-Kuuste noortele jälle ideaalne kritiilise mõtlemise ning meediakriitilisuse õppematerjal sellest, kuidas inimesed, kes ei tea ööd ega mütsi meie tegemistest võtavad sõna stiilis “ma täpselt tean, mis teil seal toimub või toimuma hakkab”.

Kui tüdrukud elavad juba Eestis, siis eeldan, et nendega töötamine, nendele eesti keelt ja kultuuri õpetamine, on Eesti riigile rohkem kasulik kui feissaris plõksimine ning ahviplakatitega mööda linna ringijooksmine.”

Samuti soovitab ta kõigil kriitikutel tutvuda Kodutütarde järgukatsetega ja küsib, et kas tõesti leidub neis midagi, mis tuleks kolmandate riikide kodanikele ära keelata.

Järgukatsetega saab tutvuda aadressil: https://www.kodutytar.ee/kasulikku/jargud-ja-erialad/

Loetumad