Vallaleht aitas Andre farmi tooted Kambjas letile

1094
Foto: Andre Farm

Ehkki Kambja Konsum on pakkunud üpris laias valikus juustusorte Eestist, Lätist, Leedust ja veelgi kaugemalt, oli seal kuni tänavuse augustikuu teise pooleni esindamata kõige lähema tootja – koduvallas asuva Andre farmi toodang.

Parim talutoode

Andre farmi juustusort Andre Grand Old kuulutati juuli algul peetud Eestimaa talupäevadel parimaks talutoiduks, kuid kõrge tunnustuse pälvimine ei aidanud juustumeistrite toodangut hoogsamalt ja laialdasemalt poelettidele. Isegi Kambja Konsumis, mis jääb ju tegelikult kiviviske kaugusele Andre farmist, ei kaubeldud koduvallas valmistatud juustuga.

Müügil vaid linnades

„Tartu Konsumi ja Maksimarketi kauplustes on Andre talu juustusordid müügil, kuid kahjuks nende tootjatele kõige lähemates kauplustes mitte,“ kurtsin vallalehe toimetajana Elva Tarbijate Ühistule saadetud kirjas, milles viitasin nii nendele kuuluvale Kambja Konsumile kui Tartu Tarbijate Kooperatiivi Rebase A ja O kauplusele. „Arvestades, et Kambja pood asub Tallinna-Tartu-Võru maanteel, käib siin ilmselt omajagu läbisõitjatest ostjaid, kes ilmselt ostaksid selle paikkonna toodet, kui see on pilkupüüdva reklaami või tootetutvustusega esile toodud.“

Väikesed Konsumid saavad sortimenditäiendust

11. augusti hommikul teele saadetud kirjale tuli positiivse sõnumiga vastus juba kuus tundi hiljem. „Kolm nimetust Andre juustu peaks olema järgmisel nädalal Kambja Konsumis müügil,“ teatas Elva Tarbijate Ühistu müügijuht Lea Lazurin. „Seni olid Andre juustud müügil suurtes Konsumi kauplustes, lisasin ka väiksemate Konsumi kaupluste sortimenti.“

Peolauale, kingiks, suveniiriks

Toiduspetsialistide poolt tunnustamist leidnud Andre farmi tooted kuuluvad küll keskmisest kallimate hulka ja ei ole seetõttu igapäevaseks tarvitamiseks ehk kõige taskukohasemad. Kindlasti võiks ja tasuks Andre farmi toodangut kasutada peolaua katmisel või külaliste kostitamisel. Andre farmi juustukera või –pakk on hea leid ka siis, kui keegi soovib teha kellelegi kohalikku päritolu praktilise olemusega kingitust.

Toivo Ärtis

Kodukandi juustust

Võrus XXVI Eestimaa Talupäevadel konkursil «Parim talutoit 2017» tunnistati üldvõitjaks ja parimaks piimatooteks Andre farmi juust Andre Grand Old.

„Andre Prima OLD on tõestus parmesani tüüpi juustu võimalikkusest Eestis. Ta on Andre Prima vanem vend. Kaksteist kuud laagerdumist annab Prima Old-le tugevama juustu ning lõhna-ja maitsenüansse. Struktuurilt ja maitselt meenutab parmesani tüüpi juustu, mureneb. Maitses koorepumat, pähklisus. Pikk koorene järelmaitse. Andre Prima OLD pälvis World Cheese Award 2016-17 juustuvõistlusel hõbemärgi,“ seisab Andre farmi kodulehel www.andrefarm.ee.

Juustud on müügil ka farmi talupoes ning farmi e-poes.

Farm asutati 1999. a. Alguses oli laudas 20 lehma, täna on kokku 390 looma. Lehmi lüpsavad neli lüpsirobotit. Kaks aastat tagasi alustati juustu tootmist. Toote valikust leiab noort (Minid ja Classic) ning noort kolmekuuse laagerdusega (Grand, Eriline) ning 12-kuuse laagerdusega juustu Andre Grand Old.

 

Kino maale
EelmineFilmiõhtud
JärgmineKaatsis leiti mürsk