Kambja mänguväljak sai värskema ilme

1729
Autode ja laste ala on nüüd eraldatud rõõmsavärvilise ning väga rahvusliku aiakesega. Foto: Taivo Prants

Kui kevade hakul oli Kambja mudilaste vanematel põhjust Facebooki kogukonnas muretseda, et alevikus asuva mänguväljaku mõned rajatised on osaliselt lagunenud ja võivad põhjustada lastele vigastusi, siis varsti pärast seda alustati alevikus oodatud taastus- ja hooldusremonti, millega muudeti avalik mänguplats taas turvaliseks.

Kambja mänguväljaku korrastamist aitas korraldada Arne Peda juhtimisel tegutsev osaühing Ülenurme Teed. Selle firma eestvõttel rajati laste mänguala naabrusesse ka väike parkimisplats, mida vallavalitsuse keskkonnaspetsialisti Taivo Prantsi sõnutsi oli kavandatud juba mõnda aega.

Kui laulusõnas kinnitatakse, et mäng on väikese inimese tõsine töö, siis värskema ilme saanud Kambja mänguväljakul lisati mudilaste tõsisesse töökeskkonda nii tavatul kombel kui omapärases vormis üks värviküllane paikkondlik õpetusiva – rahvariideseeliku triibuline muster, mille tähenduse ja tähtsuse lahtiseletamisel peaksid väikelastele abiks olema emad-isad, vanaemad-vanaisad.

Laste mänguväljaku ja autode parkimisplatsi kindlapiiriliseks lahushoidjaks paigaldati dekoratiivse kõrgusega lippaed ning värviti see pilkupüüdvalt rahvusvärvilisse rüüsse. Maalritöö tegid Kambja koolinoored tehnoloogiaõpetaja Raimond Käsi juhendamisel. Pärandkultuurilise triibuvaliku aluseks võeti muster, mis leiti Reet Piiri äsjailmunud raamatust „Eesti kihelkondade värvid“. Suure-Kambja küla Kirepi talus elades on Liis Palts 1912. aastal Eesti Rahva Muuseumile annetanud seeliku, mille ta olla kudunud umbes aastal 1857 Vana-Tartumaa Kambja kihelkonna Tõdu valla Põdra talus.

TOIVO ÄRTIS

Kino maale
EelmineÜlenurme Muusikakool saatis teele oma 27. lennu
JärgmineJuulist saavad sügava puudega täisealiste inimeste hooldajad lisapuhkepäevi