Väärtuskasvatus Kuuste Kooli moodi

1051

Kuuste kooli 5.- 6. klassi lapsed organiseerisid endale külastuse Tartu lastehaiglasse. Tegemist oli inimeseõpetuse tundides toimuva projektiga, mille eestvedajad olid 6. klass ning toetajana inimeseõpetuse õpetaja Kaupo Kütt.

Õppekava üks osa on väärtuskasvatus – väärtustada meie ümber olevat ning hoolida. Väärtuste teemaplokini jõudes tuli õpetajal idee läbi viia väärtusi hõlmav projekt. Lapsed olid väga elevil ning kibekiirelt hakkas erinevaid ideid igalt poolt lagedale tulema. Liitklassi tunnis ideid kirja pannes jäi lõpuks peale Tartu lastehaigla külastus, millega kõik õpilased ka nõus olid. Tunnis püüdsime võimalikult täpselt kirjeldada, milline võib olla olukord Tartu lastehaiglas: mida laps haiglas olles tunneb ning millest kõige enam puudust tunneb. Ainetundides jõudsime järeldusele, et laste ravimise eest hoolitsevad hästi arstid, küll aga võib valgete seinte vahel ajapikku igavaks minna. Kokku lepitud – 5. ja 6. klassid otsustasid kooli pealt kokku koguda võimalikult palju pehmeid mänguasju, mille hiljem koos lastehaiglasse toimetame. Veel oli lastel ise välja mõeldud, kirjutatud ja lavastatud etendus – millega me erinevate Tartu lastehaigla poolt tulenevate asjaolude tõttu kahjuks siiski esineda ei saanud.

Kogu projekti hulka kuulus ka kirja koostamine Tartu lastehaiglale. Suur ettevõtmine oli eeltöö pehmete mänguasjade kogumiseks – lapsed käisid klasse teavitamas, mis plaanid neil on ning kelle kätte soovi korral mänguasju võib tuua. Kõik see nõudis eelkõige just 6. klassilt palju julgust, eestvedamist ja pealehakkamist.

Lastehaigla fuajees võeti lapsed kenasti vastu ning mänguasjade eest oldi väga tänulikud. Tänutäheks oli meil võimalik osa saada kätepesu koolitusest, mis kuluks ära nii noortele kui ka vanadele. Koolituse ajal oli meil võimalik pesta oma käsi ning pärast, pannes käed spetsiaalse valguse alla, jälgida, millised kohad endiselt mustaks olid jäänud. Palju uut infot sai koolituselt iga laps – loodetavasti viiakse see info kaasa ka koolikaaslastele, vanematele, õdedele-vendadele.

Õpitegevus väljaspool klassiruumi on heaks vahelduseks nii õpilastele kui ka õpetajale. Projektide korraldamine koolides kindlasti suurendab lastes huvi erinevate teemade vastu. Antud projekt, mille me ise lastega välja mõtlesime ning korraldasime, aitab luua ning välja kujundada erinevaid väärtusi.

KAUPO KÜTT,
Kuuste Kooli inimeseõpetuse õpetaja

Kino maale
EelmineSO-LE sisutihe kevad
JärgmineAastapäev meie tillukeses hoovis