Mälestuskivi riigimees Karl Ipsbergile

1325
Korporatsioon Vironia esindus, Jaak Aaviksoo, Ivar Tedrema ja praost Ants Tooming.

Kambja vallas Kaatsi külas Jaska talus avati 20. augustil riigimehe Karl Ipsbergi mälestuskivi.

Rõhutamaks päeva ja sündmuse erilisust laulis Kambja laulukoor Läte Eesti Vabariigi hümni.

Abivallavanem Ivar Tedrema rääkis avakõnes, kui tähtis päev Eestile on taasiseseisvumispäev, aga väga tähtis päev on see ka Kambja valla rahvale, sest avatakse mälestuskivi Karl Ipsbergile. Mälestuskivilt eemaldasid katte TTÜ rektor Jaak Aaviksoo, Tartumaa praost Ants Tooming, abivallavanem Ivar Tedrema ja korporatsiooni Vironia esindaja. Mälestuskivi õnnistas Tartumaa praost Ants Tooming. Taas lisas sündmusele pühalikkust laulukoor Läte, kes esitas Mihkel Zilmeri laulu „Eestimaa”.

Tallinna Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo rääkis Karl Ipsbergi elust, korporatsiooni Vironia esindaja Erkki Jõgi selle korporatsiooni asutamisaegadest. Karl Ipsbergi sugulased Jane ja Madis Tammeorg asetasid kivi ette lillekorvi ja Jane Tammeorg rääkis Karl Ipsbergi elust, tema isamaa-armastusest ja panusest kodumaa arengusse.

Abivallavanem Ivar Tedrema tänas südamest perekond Rehki kivi paigaldamise eest ja tutvustas lühidalt Karl Ipsbergi tegemisi: korporatsiooni Vironia asutaja, Tartu rahu saatkonnas ekspert, üks Eesti – Läti piiride seadja pärast Tartu rahu kõnelusi, Riia raudteejaama hoone projekteerija, Vabadussõja ajal esimene Eesti raudteede ülem, Tallinna Tehnikaülikooli rajaja ja juhataja, Eesti tehnilise oskuskeele rajaja, Estonia kontserdi- ja teatrimaja ning Krediidipanga hoone ehitaja, valitsuses teedeminister, Tartu – Petseri raudtee ehitaja, I ja II Riigikogu liige.

Mälestuskivi avamise tseremoonia lõpetuseks esitas laulukoor Läte Peep Sarapiku laulu „Ta lendab mesipuu poole”.

SAIDI TAMMEORG,
Kambja kultuurikeskuse juhataja

Kino maale
EelmineKool algab
JärgmineTänuavaldus