X kooliolümpiamängud Gerd Kanteriga

1101

Juba kümnendat korda pidas Ülenurme gümnaasium suurt spordipidu. Meie eesmärgiks oli korraldada sündmus, millest saavad osa nii õpilased kui ka õpetajad, ning julgelt võib öelda, et osalejate arv ulatus üle tuhande. Aga alustagem algusest.

Juba kevadel otsustas korraldusmeeskond, et külla võiks kutsuda olümpiavõitja Gerd Kanteri, kui see tema tegemistega vähegi sobib. Ja nii juhtuski, et paari telefonikõnega oli kokkulepe olemas – vanameister tuleb ja osaleb meie kooliolümpial.

Ülenurme gümnaasiumi X kooliolümpiamängud. Foto: PixelMedia

Kevadel alustasime ka kunstitööde ja logokonkursiga. Kunstitöödest sai kooli söökla seinale kena näitus. Logokonkursi võitja jäi õpilas-esinduse otsustada ning selleks hinnati 7.c klassi õpilane Aleksandra Nikolajeva. Sügisel jätkus kunstikonkurss, kuid kirjutati ka jutte ja luuletusi. Septembrikuu viimasel nädalal, mis oli ka Euroopa spordinädal ja meie koolis olümpianädal, räägiti ainetundides olümpiamängudest. Geograafiatunnis pidid õpilased kaardilt üles leidma olümpialinnu ja nende koordinaadid üles märkima. Väga vahva oli inimeseõpetuse tund, kus õpilased väitlesid teemal „Kas profisport on tervisele hea või halb“. Põnevaid tunde oli veelgi.

Ülenurme gümnaasiumi X kooliolümpiamängud. Foto: PixelMedia

Spordivõistlused otsustasime teha kahel päeval: 1.–5. klassid ühel päeval ja 6.–12. klassid teisel päeval, kui pidi toimuma ka avatseremoonia. Sel teisel päeval osalesid meie spordipeol ka võistkonnad Kambja põhikoolist, Nõo reaalgümnaasiumist ning sõbrad Saksamaalt.

Neljapäeval, 27. septembril, kui toimusid 1.–5. klasside võistlused, algas päev rongkäiguga Tõrvandi staadionilt, kuna 20 aastat tagasi toimusid meie kooli esimesed olümpiamängud just seal. Kell 8.30 alustas uhke rongkäik koos tõrviku ja lippudega liikumist Ülenurme poole. Siinkohal täname kõiki autojuhte mõistva suhtumise eest, kuna Tõrvandi – Ülenurme teel on nii mõnigi ülekäigurada ja rongkäigu pikkuseks oli mõnisada meetrit. Ülenurme koolistaadionil tervitas saabujaid kooli direktor Olev Saluveer ning võistlused võisidki alata. Alasid oli mitmesuguseid – klassidevahelisi ja individuaalvõistlusi. Medaleid jagati küll kõige kiirematele ja osavamatele, kuid kooliolümpiamängude kleepsu sai endale iga õpilane.

Ülenurme gümnaasiumi X kooliolümpiamängud. Foto: PixelMedia

Neljapäeval toimus ka traditsiooniline üritus Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis – meie õpilastele ja ka külalismeeskondadele oli mõõduvõtmiseks olümpiateemaline viktoriin. Peale seda said kõik huvilised tutvuda muuseumiga. Muuseumikülastus lõppes liputseremooniaga. Eesti olümpiaakadeemia (edaspidi EOA) lipu andis koolile üle muuseumi teadur Kalle Voolaid. Neljapäeva õhtu lõppes Tartu linnas ekskursiooniga saksa külalistele.

Reedel, 28. septembril saabus kooli olümpiavõitja Gerd Kanter, kes kohtus õpilastega. Gerd rääkis oma sportlaseteekonnast ja sellest, kuidas üldse nii kaugele jõuda, ning rõhutas, et enne, kui tulevad suured võidud, on vaja läbi elada mitmeid kaotusi. Oma jutus tõi ta palju seoseid kooliga ning rõhutas, et tuleb vaeva näha ja vahel ka loobuda millestki, et saavutada seda, millest unistanud oled. Ja mis kõige olulisem, tuleb jääda iseendaks. Lastele meeldis väga kohtumine olümpiasangariga ja selle tõestuseks oli väga pikk autogrammisaba. Taheti ka koos olümpiavõitjaga pilti teha.

Peale kohtumisi kogunesid 6.–12. klassid ja külalisvõistkonnad parklas, et alustada paraadiga ning juhatada sisse Ülenurme gümnaasiumi X rahvusvaheliste kooliolümpiamängude avatseremoonia. 1.–5. klasside spordisõbrad tervitasid tribüünil sinna saabuvaid vanemaid klasse. Seejärel toimus tseremoonia, kuhu kuulus EOA lipu heiskamine olümpiahümni saatel. Kõige emotsionaalsemaks osutus Gerd Kanteri tõrvikujooks staadionil koos meie kooli väikeste võimlejatega. Tervituskõne pidasid Reele Remmelkoor Eesti olümpiaakadeemiast ja Madis Pettai Eesti koolispordiliidust. Avatseremoonia lõpetas kultuuriprogramm, kus esinesid tantsijad JJ-Street tantsukoolist, MTÜ Õnnemaa tantsustuudiost Neptune ning võimlejad võimlemisklubist Rütmika Ülenurme. Kultuuriprogrammi lõpetas traditsiooniline 3. klasside õhupallikava. Seejärel kuulutati välja soojendusvõimlemine, mida viis läbi Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi treener Kadri Vernik.

Ülenurme gümnaasiumi X kooliolümpiamängud. Foto: PixelMedia

Spordipidu sai alata. Võisteldi pisut ebatraditsioonilistel aladel: topispalliga pendelteatejooks, käsikutega paigalt kaugushüpe, naisekandmine, meeskonnatööna suusatamine, tõukerattasõit, jänn ja jalgpalli täpsuslöögid. Kulminatsiooniks oli nagu alati traditsiooniline köievedu. Samaaegselt spordivõistlustega toimus sööklas torditegemisvõistlus.

Lõputseremoonial auhinnati kõiki klasse kleepsudega ning kõige kiiremad ja osavamad klassid võitsid karika. Auhinnati ka kõige ilusamaid torte. Gümnaasiumi võitjameeskond, kelleks osutus 12.a, langetas hümni saatel EOA lipu ja oligi aeg suunduda koolimajja, et iga klass saaks maitsta õpilaste enda tehtud torte.

Selleks korraks on olümpiamängud peetud ja punkt pandud ka Euroopa spordinädalale. See sai toimuda tänu meie toredale ja ühisele kooliperele. Täname kõiki toetajaid: Kambja vallavalitsust, Eesti olümpiaakadeemiat, Eesti koolispordiliitu!

MARIT RAUK,
Ülenurme gümnaasiumi huvijuht

Kino maale
EelmineOktoober kui tunnustamiste aeg Kambja koolis
JärgmineKunstmurukattega spordiväljak Tõrvandis