Draamatund «Valmisolek on kõik!»

1063

14. novembril kogunesid kõik Kambja kooli 6. – 9., lisaks ka 5. klassi näiteringi õpilased  saali, et võtta osa draamatunnist, mille  läbiviijateks olid Vanemuise teatri noored näitlejad Kärt Tammjärv ja Reimo Sagor.

Draamatunni algus oli ootamatu, kuna näitlejad ajasid keeled suust välja ja tegid kohutavaid näogrimasse. Saal oli hiirvaikne ja nii õpilaste kui õpetajate pilgud olid naelutatud laval toimuvale. Sellega etteaste ei piirnenud, lisaks kostis lavalt ka erinevate elukate hääli. Näitlejad ise nimetasid kõike toimuvat soojendusharjutusteks ning ärgitasid ka publikut nähtut ja kuuldut kaasa tegema. Õpilaste nägudel võis näha küll vaimustunud pilke, kuid kaasa tegemiseks jäi julgusest puudu ja nii kostsid saalist vaid tagasihoidlikud „möiratused“. Õnneks olid  siiski nähtavad ka osalejate tagasihoidlikud näomoonutused.

Soojendusharjutuste järel meenutati teatrikunsti ajalugu ja esitamisele tulid mõned stseenid näitekunsti klassikast. Publik sai ka teada, mis on nulltekstiga etüüd ning tunni lõpus sündisidki improvisatsioonid publiku poolt samal hetkel pakutud ideedele: taksos kohtub naisülemus alluvaga, kellega tal on eelnevalt olnud  „üheöö suhe“.

Õpilased arvasid, et draamatund oli lahe ja huvitav oli ka teada saada, et näitlejatöö ei piirdu üksnes vaid etendusega laval, vaid näitleja töö algab juba mitu tundi enne etenduse algust.

Draamatund oli igati õpetlik nii diktsiooni kui ka miimika poolest. Kõlama jäi lause, et oluline on alati valmis olla ehk valmisolek on kõik!

Oli palju kaasategemise võimalusi nii hääleharjutuste kui venituste osas. Näitlejad olid laval vabad, demonstreerisid reaalseid harjutusi ning panid ka publiku kaasa tegema, kuid samas polnud nad publiku kaasamisel pealetükkivad.

Uskumatuna tundus ka teatris töötavate inimeste arv:  Vanemuises on hetkel selleks umbes 400 töötajat.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Draamatund andis õpilastele meeldiva võimaluse lähemalt tutvuda näitleja elukutsega.

Sirle Kuristik
Kambja kooli näiteringi juhendaja

Kino maale
EelminePolitsei kutsub kõiki helkurkõnnile
JärgmineRongiliinidel uued sõidukavad