Ülikiire internetiühenduse projekti «Internet koju» jätkatakse

1141

TÄIENDATUD 27.01!

Eesti Andmesidevõrgu MTÜ alustas sel nädalal aktiivset liitumislepingute sõlmimist projekti „Internet Koju” raames, mis näeb ette ülikiiret internetiühendust võimaldava valguskaabli võrgu paigaldamist koju või töökohta taskukohase hinnaga kõigile elanikele ja ettevõtetele, kes selleks soovi avaldavad.

Tänaseks on jõutud projekti elluviimiseni ning esimesed ehitusprojektid lähevad tösse juba sel aastal. Suurem osa võrgust valmib plaani kohaselt järgmisel aastal.

2017. aasta alguses tuli majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) välja plaaniga, kuidas kogu riigis jõuaks ülikiiret internetiühendust võimaldav valguskaabel kõigile elanikele ja ettevõtetele taskukohase hinnaga. Eesmärk oli, et tavapärase 3 000 – 10 000 euro vahele jääva liitumishinna asemel peaks tarbija välja käima ainult paarsada eurot.

MKM lubaduse põhjal toetada rahaliselt jaotusvõrkude väljaehitamist maapiirkondades käivitati 2017 aasta kevadel Põlvamaal, Tartumaal, Valgamaal ja Võrumaal projekt „Internet Koju”. Huvi projekti vastu oli väga suur – suve jooksul koguti ligi 20 000 sooviavaldust. Kahjuks sügisel taganes riik lubadusest anda kohalikele omavalitsustele projekti elluviimiseks rahalist toetust. Nii jäi projekt ligi pooleks aastaks ootele.

Mullu suvel jõudsid projekti algsed eestvedajad ja erasektori investorid lahenduseni, kuidas projekt siiski ellu viia.

Kohalike omavalitsuste ja erasektori koostöös jätkatakse Põlvamaal, Tartumaal, Valgamaal ja Võrumaal projekti „Internet Koju” elluviimist. Projekti raames tuuakse kõigest 150 euro suuruse liitumistasu eest valguskaabel koju või töökohta. Projekti teise etapi liitumislepingute sõlmimine toimub kuni 28.02.2019. Liituda saab aadressil https://www.internetkoju.ee/.

Samasugust projekti veab ka Elektrilevi, kes sai selleks ka riikliku 20 miljoni eurose rahastuse ja kogus aasta lõpuni liitumisavaldusi. Kahe projekti erinevus võib seisneda selles, et kui Elektrilevi on teatanud, et kaablite vedamiseks kasutatakse olemasolevat taristut – seega ka elektriõhukaabelliine, siis Eesti Andmesidevõrk paigaldab kõik ühendused maakaablina.

HEIGO MÄGI

Loe ka Postimehe lugu antud projekti lepingutingimustest ja võrgu rajaja taustast:

«Palju segadust Lõuna-Eesti internetiprojekti ümber»



Samal teemal: 

Kino maale
EelmineTõrvandi parkmetsas on mängijatele discgolfi rada suletud
JärgmineAutoiste muutus tuleohtlikuks