Lugemiskingitus Eestile

2457
Kambja valla tublid lugejad ja raamatukogude töötajad. Vasakult Toivo Ärtis, Mare Helstein, Heli Nemvalts, Tiiu Laane, Anne Palumets, Berit Paumets, Liivi Paumets, Anne Poll, Marie Rehme (ees) ja Egle Tintse. Foto: Annely Kulland, lugemiskingituses osaleja

Tartu maakonna rahvaraamatukogud ja lugejad tegid Eesti Vabariigile juubeliks lugemiskingituse.

1. märtsil 2019 toimus Tartu Ülikooli Raamatukogu konverentsisaalis 1. detsembrist 2017 kuni 15. veebruarini 2019 Tartu maakonna rahvaraamatukogudes kestnud eesti autorite raamatute lugemiskonkursi tänuüritus tublimatele lugejatele ja raamatukoguhoidjatele.

2017. a lõpus alanud üleskutset sai võtta kui võistlust või kingitust, kuidas keegi selle enda jaoks lahti mõtestas. Aega lugemiseks oli 15 kuud ja arvesse läksid Tartu maakonna rahvaraamatukogudest laenutatud raamatud. Eesti 100. sünnipäeva puhul seati eesmärgiks, et iga osaleja loeb läbi võimalikult palju eesti autorite teoseid, tublimatele sai eesmärgiks 100 raamatut.

Veebruaris 2019 oli aeg teha kokkuvõtteid. Tuli välja, et lugemiskingituses oli osalenud 160 Tartumaa lugejat: 144 täiskasvanut ja 16 last, kokku loeti 10 099 raamatut, neist 634 lugesid lapsed. Sada või enam raamatut luges 32 osavõtjat. Kui kokkuvõtted tehtud, oligi aeg pidada lõpupidu. Üritusel esines kirjanik Lehte Hainsalu, kes rääkis kirjandusest ja eesti keelest. Kõrveküla raamatukogu direktor Hele Ellermaa tegi kokkuvõtte konkursist ja loetud raamatutest ning tänas lugejaid. Tublimatest tublimad said mälestuskingiks raamatu. Pärast ametlikku osa ootas kõiki kohvilaud. Hiljem said soovijad minna ülikooli raamatukokku ekskursioonile.

Kambja valla raamatukogudest võtsid lugemiskingitusest osa Kambja, Kuuste ja Tõrvandi raamatukogu lugejad.

Kambja raamatukogus oli end kirja pannud 11 lugejat: 10 täiskasvanut ja 1 noor. Soovitud eesmärgini lugeda läbi 100 raamatut jõudis kaks lugejat: Lea Riik ja Tiiu Laane. Veel kolm osalejat luges enam kui 75 raamatut. Lõpupeost võtsid osa Tiiu Laane, Toivo Ärtis ja Mare Helstein.

Kuuste raamatukogust osales üleskutses neli lugejat. Tänuüritusel käisid Heli Nemvalts ja Anne Palumets.

Tõrvandi raamatukogus oli kirjas 13 inimest. Nii mõnedki neist lugesid väga tublisti ja süsteemselt, kuid soovitud saja raamatuni jõudis viis. Eriti hea meel on, et Tõrvandi raamatukogu esindasid tänuüritusel ka kaks last: Marie Rehme ja Berit Paumets. Täiskasvanutest olid tublimad lugejad Egle Tintse, Anne Poll ja Liivi Paumets.

Kokkuvõtteks võib rõõmu tunda, et üleskutse kõnetas nii paljusid inimesi. Osalejad ütlesid, et idee oli tore ja andis tõuke ka mitmete selliste eesti autorite raamatute lugemiseks, mis senini olid lugemislaualt kõrvale jäänud. Nii mõnigi sai endale lausa uue lemmikkirjaniku. Lapsed ütlesid kavalalt, et nemad eelistasid õhemaid raamatuid ja nii jõudsid vanema eesti kirjanduseni, mis siiani ei olnud huvi pakkunud ja nüüd häid üllatusi pakkus.

Hästi tore oli, et päris mitu lugejat leidis, et sooviks sarnases üleskutses veel osaleda. See näitab, et lugemisvõistlus oli meeldiv kingitus nii Eestile kui ka lugejatele endile.

Aitäh idee autoritele ja kõikidele osavõtjatele!

Kohtume raamatukogus!

LIIVI PAUMETS,
Tõrvandi raamatukogu direktor

Kino maale
EelmineMai Kelluke kõlistab kevadet
JärgmineEesti riigi esimeste rahvasaadikute sekka valiti kaks Kambja meest