XXVII laulu- ja XX tantsupeo «Tule tulemine»

992
Laulupeotuli Kambjas 2014 suvel. Foto: Heigo Mägi

XXVII laulu- ja XX tantsupeo „Tule tulemine“ on avamäng juubelipeole, kandes endaga laulu- ja tantsupeo väärtusi ja väge igasse Eestimaa nurka. 2019. aastal saab tuletulemise traditsioon 50-aastaseks – esimest korda toimus üle-eestiline tule tulemine 1969. aastal seoses laulupeo sajanda juubelisünnipäevaga.

Seekordse juubelilaulu- ja tantsupeo juhtmõttest „Minu arm“ lähtudes on 2019. aasta „Tule tulemisel“ tule hoidjad ja edasikandjad taas maakonnad nii nagu ka 1969. aastal. „Tule tulemine“ on alati väga emotsiooniderohke ja võimsaid elamusi pakkuv suursündmus. Sel korral maakonnast maakonda liikudes annab see väga paljudele inimestele võimaluse „Tule tulemisest“ isikliku pühendumise abil osa saada.

Tule teekond saab alguse 1. juunil Tartust, kus XXVII laulu- ja XX tantsupeo „Minu arm“ kunstilised toimkonnad keskpäeval ERM-i pargis laulu- ja tantsupeo tule süütavad. Järgnevad 33 päeva on tuli maakondade hoida ja see liigub läbi terve Eesti. Tule teekond algab Saaremaalt ning lõpeb 4. juuli õhtul Tallinnas Kalevi staadionil, kus kell 19.00 algab XX tantsupeo esimene etendus.

Iga maakond annab tule piduliku rituaaliga üle kahe maakonna piiril kell 10.00 hommikul. Tartumaa võtab Põlvamaalt peotule vastu 20. juunil Tartu vallas Piirissaare sadamas. Sealt liigub tuli vett mööda Peipsiääre valda ja jätkab teekonda mööda maismaad Luunja, Kastre ja pika päeva lõpuks Kambja valda, kus ööbib Reola kultuurimajas. Kõiki Tartumaa (sh Tartu linna) rahvatantsijaid oodatakse tulele tantsima 20. juunil kella 23.55 – 07.00.

Järgmisel päeval jätkab tuli oma teed Nõo ja Elva vallas ning jõuab õhtupoolikuks Tartu valda, kus veedab öö Äksi kirikus. Sinna on oodatud tulele laulma kõik koorid, kes soovivad sellele isiklikult austust avaldada. Selleks, et tulevalvajad teaksid nii tantsijaid kui lauljaid oodata, saab oma tulekust teada anda veebisaidil www.tartumaa.ee alates mai keskpaigast.

22. juuni hommikul kell 10.00 algab laulu- ja tantsupeo tule teekond Tartus Maarja kiriku juurest ja jõuab õhtuks Tartu laulupeo rongkäiku, et süüdata laulupeotuli Tartu laululaval.

Pidutuli lahkub Tartu maakonnast 23. juuni hommikul kell 10.00 ja suundub Jõgevamaale. Teekonda saab jälgida aadressil https://2019.laulupidu.ee/tuletulemine-2019/.

Kogu Tartumaa ühine tuleteekonna nimetaja on SEPP – kätkeb ju see nimi endas nii mitmeid ameteid ja eks meie kollektiividki sepista oma oskusi just selleks laulu- ja tantsupeoks. Helju Mikkel on loonud just Tartumaal tantsu „Sõlesepad”, mis tuleb tantsimisele ka Tallinnas Kalevi staadionil. Eesti mütoloogias peetakse seppa üheks kõige tähtsamaks loojaks, tänu kelle tööle on meie kohal tähistaevas ja saavad sündima suured imeteod.

XXVII laulu- ja XX tantsupeo „Tule tulemise“

ajakava Kambja vallas

20. juuni

  • 19.55 Tule vastuvõtmine Kastre vallalt toimub Reola lahingu mälestusmärgi juures.
  • 20.15 Tuletseremoonia Kambja kiriku platsil. Esinevad Kambja valla segakoorid ja lastekoorid.
  • 20.40 Jaanitule süütamine Kambja vallamaja pargis (Kesk 2, Kambja), esineb ansambel Weekend.
  • 21.00 Tuletseremoonia Reola kultuurimaja juures. Esinevad Kambja valla tantsukollektiivid.
  • 21.20 Jaanitule süütamine Reola kultuurimaja aias. Muusikat mängivad Lõõtsavägilased.
  • Tuli ööbib Reola kultuurimaja rõdul ja antakse üle Nõo vallale 21. juunil kell 9.00.

ASTRID HALLIK,
Tartumaa omavalitsuste liidu kultuurinõunik

ANDRI VIINALASS,
Kambja valla kultuurijuht

Kino maale
EelmineAlgavad Kuuste kooli renoveerimistööd
JärgmineÜlenurmel ja Tõrvandis odavam kaugküte