Elamusreis Prantsusmaale

1493
Ülenurme võistkonna kõik liikmed on eduka võistluse tulemusena kaela saanud Pierre de Coubertini medali. Vasakult Elvira Ramini (Pierre de Coubertini komitee peasekretär), Olev Saluveer, Kasper Lee, Erik Jõks, Älis Värva, Kerli Vink, Helen Kure ja Tolores Lomp

Pierre de Coubertini 12. noortefoorum toimus vahetult enne kooliaasta algust 24. – 31. augustil Prantsusmaal Mâconis, kus Ülenurme gümnaasium oli esindatud kuueliikmelise võistkonnaga. Kokku osales viielt kontinendilt 25 võistkonda 23 riigist. Eelmine, 11. noortefoorum toimus kaks aastat tagasi Ülenurmel.

Enne reisi algust olime õnnelikud, et saame sõitu alustada Ülenurme lennuväljalt. Aga see õnnehetk kestis seni, kui jõudsime varahommikul kodukohas asuvasse lennujaama – selgus, et lennuk Helsingisse ei välju. Lennureisijaid ootasid hoopis kaks bussi ja algas sõit Tallinna lennujaama. Lõppkokkuvõttes kujunes seitsmetunnisena planeeritud reis Genfi lausa 40-tunniseks ja sisaldas ööbimist Helsingi lennujaamas ning tipnes lennuga üle Londoni Genfi. Kui Ülenurme võistkond Mâconi jõudis, oli foorumi avatseremoonia just lõppenud.

Pierre de Coubertini noortefoorumi majutus, toitlustus ja võistlused toimusid Mâconi spordikeskuses. Üle maailma kokku sõitnud 150 noort vanuses 16 – 18 aastat leidsid endile nädalaks uued toanaabrid teiste maade õpilaste hulgast, ka lõunalauas, spordivõistlustel ja kõikides töörühmades ei olnud koos kahte samast rahvusest õpilast.

Noortefoorumi moto oli „Olümpism koolis. Seda tuleb julgustada“. Pierre de Coubertini auhinnamedali saamine eeldas tegevusi viies valdkonnas. Juba kevadel tuli õpilastel kirjutada essee nende poolt tehtud vabatahtlikust tööst kogukonna heaks ja see esitada inglise keeles. Tartu maratoni üritustel vabatahtlik osalemine oli meie õpilastele siin suureks abiks ja see märgiti ära ka lõputseremoonia kokkuvõttes. Spordivõistlused toimusid viiel alal: 100 m jooks, kolmikhüpe hantlitega, murdmaajooks, 50 m ujumine, pallide täpsusvise ratastoolist (invasport).

Üks huvitavamaid tegevusi oli kaunite kunstide töötubades osalemine. Iga õpilane sai valida ühe töötoa. Kolme paaristunni harjutuse järel toimus õpitud laulu, tantsu, teatri või foorumi bänneri esitus. Lisaks tuli kõigil õpilastel sooritada individuaalne olümpiaalane teadmiste test ja toimus kolm rühmaarutelu olümpiaväärtuste üle.

Foorumi osalejad said tutvuda veel traditsiooniliste prantsuse mängudega, nagu pétanque, bowling, mölkky, boccia ja mängida ratastoolis korvpalli.

Elamusi pakkus mini-Expo, kus kõik riigid tutvustasid oma maad ja kultuuri ning pakkusid toite ja jooke. Ka meie laual olid erinevad eestimaised kommid, šokolaadid ja mitmed Eestimaad tutvustavad reklaammaterjalid.

Uhke ja tähelepanu köitev oli osalejate paraad Mâconi kesklinna ja sealsel laval oma maa tantsu esitamine. See on koht, kus aktiivsemad noored saavad kaasa lüüa teiste maade tantsude esitamises. Meie tantsisime ja kaasasime teisigi osalejaid kägaratantsu tantsima. Paljud inimesed tänavatelt jäid samuti maailma noorte esinemist vaatama ja kaasa elama.

Foorumil osalejad tutvusid veel Cluny linnaga, kus asus keskaja üks tähtsamaid ja suurimaid kloostreid. Siin jagati õpilased olümpialinnade kaupa rühmadesse ja koos vabatahtlikega toimus linnas aardejaht, et tutvuda linna vaatamisväärtustega.

Sisutihe ja elamusi pakkuv nädal lõppes ligi neljatunnise lõputseremooniaga. Meie õpilased võisid peale seda kergendatult hingata, sest kõik nad väärisid tubli töö tulemusena Pierre de Coubertini medalit.

OLEV SALUVEER,
Ülenurme gümnaasiumi direktor

Kino maale
EelmineSPOKU Tartu linnas huviringides osalejate tarvis
JärgmineMaaelumuuseumid ja Ülenurme gümnaasium allkirjastasid ainulaadse koostöölepingu