Maarahva pidu Viljandis

779
Ühiste jõududega loodud õuesõppekoda -valmistatud maa enda andidest ja loomest. Foto: Eha Jakobson

EV maareform 100 pidulikul tänuüritusel said 29. septembril Viljandis kokku nende külade esindajad, kes tegid EV 100 aastapäevaks oma külale või kodukohale kingituse, kokku oli neid 620. Igast maakonnast valiti välja üks kingitus, mida esitleti video vahendusel Viljandis. Tartumaalt oli selleks Unipiha kooli õuesõppekoda.

Koja saamislugu

Kui langevad kokku ühe inimese unistused ja teise inimese võimalused luua ühistööna valmiv loodusega kokku kõlav teos, siis ei jää üle muud, kui oma looduslikest materjalidest koosneva ehitise idee lihtsalt lagedale visata – saagu mis saab.

Kõik hakkas justkui iseenesest kujunema ja mitte väikese hooga. Leidsime inimese, kes müüs meile mandala katusega ümarpalklehtla projekti. Koostöös lähikülade elanikega leidsime mehe, kes oli nõus palkkeha üles panema. Järgnes kiire palkide soetamine ja talgute korras nende koorimine. 2018. aasta 29. septembriks oli õuesõppekoda katuse all ja saime kinnitada koja sissekäigule EV100 kingituseks saamist tähistava metallplaadi.

Kojaseinte kerkimine

Vastu sügist ei riskitud savipakuseinu kergitama hakata. Siiski tegime Unipiha algkooli lastega esimesed savimördi segamised ja pakkude paigaldamised. See andis hea kindlustunde ja tuhina, et oodata 2019. aasta kevadet selle loomingulise töö jätkamiseks.

Lihtne savipakusein oleks olnud liig igav. Sestap ladusime seintesse pakkudest lilli, rongi, purjekaid, päikese, kuu ja piraka päevalille. Seina sisekülgedel mängisime viimistluskrohvide erisuste ja võimalustega, tekitades nõnda reljeefse ilmapuu oma küünlapesadega ja tuues sellega esile kännulillede ilu. Peenest krohvist ja kesvamärjukese pudelitest vormisime viljapäid ja värvilistest klaasidest vitraaži koja päiksepoolsesse külge.

Kirega teostatud idee

Kui oled leidnud oma kire, siis peab seda nautima ja on tore, kui seda teistega jagada saab ja sellest veel kellelegi kasu on. Unipiha kooli õuesõppekoda on valmistatud maa enda andidest ja loomest – selles on ettevõtmise peamine sõnum. Mandalakatuse eripära seisneb selles, et tema kandekonstruktsioon ei vaja toestamist taladega. Katuse keskossa moodustub auk, mis võimaldab läbi katuse paigaldada koja keskele plaanitava maapõletuskeraamika lõkkeaseme korstna. See töö ja tegemine ootab kõik veel ees. Tasa ja targu, iga asi omal ajal!

ANARI KROON,
Unipiha algkooli õpetaja

 

Eesti Vabariik on ime

See on imetlusväärne, mida tehakse oma elukeskkonna parandamiseks. Küll rajatakse parke ja lipuväljakuid, küll koostatakse oma küla ajaloo raamatuid, korrastatakse külamaju, tehakse rahvariideid oma kooridele ja tantsijatele. Ja kõike seda vabatahtlikult!

Ime on ka see, et me saame ikka jätkata laste õpetamist Pangodi järve ääres meie naaberküla koolimehe Ignatsi Jaagu kombel. Ja seda juba üle 300 aasta!

Viljandis peetud pidu oli südamik ja väga pidulik. Kohale tuli president. Oli näha, et ta on Eestimaal ringi sõitnud, võtnud osa nii mõnegi küla talgutest.

Ugalasse kokku tulnud sädeinimestega oli hea vestelda. Väga palju oli nende seas tuttavaid. Ei mingit ametnike kantseliitlikke, poliitkorrektseid sõnavõtte. Tundsin, et olin omade keskel!

Tänan omalt poolt kõiki Unipiha kooli lapsi ja vanemaid, kes õuesõppekoja ehitamisele kaasa aitasid. Eriti Anarit ja Sveni! Koda pole siiski veel päris valmis – tahame sellele kevadel ka põllukividest põranda panna ja sinna keskele keraamikapõletusaugu teha. Kõik abikäed on oodatud.

EHA JAKOBSON

Telepilt vahendas peomeeleolusid

Vaatasin telerist seda maarahva pidu Ugala teatris. Presidendi kõne oli tark ja südamlik. Pöördumine iga Ugala saalis istuja poole oli väärikas. Austusega suhtuti inimestesse, kes olid andnud oma panuse EV 100 kingituse tegemisel.

Ei mingit tavalist poliitikute poliitkorrektset tühjade sõnade kõmistamist. Kohal olid Eesti sädeinimesed, kes 620 kohas üle Eesti olid teinud EV 100 juubeliks oma kingitused.

LEMBIT JAKOBSON

Kino maale
EelmineHuvitegevused Ülenurme pere- ja noortekeskuses
JärgmineMiks on toas liiga soe?