Oma köök on au ja uhkus

1510
Lasteaia Oravakesed söögisaalis lõunasöögil. Foto: Margit Saluotsa

„Kõike, mida teed, tee armastusega ja see tuleb hästi välja!“ See on vana tõde ja üldtuntud lause, mida me oma lastelegi püüame edasi anda ja selgitada. Üks selline ehe näide on Kambja kooli söökla, kus toimetab võimekas tandem: kokk Külli Muru ja koka abi Anne Teder.

Nad teevad oma tööd suure pühendumise ja armastusega ning nende käe all valmivad imelised road. Tooraineist, mis lastele tavaliselt nii väga huvi ei paku – näiteks nagu lillkapsas või kaalikas – suudavad nad teha maitseelamusi pakkuva söögi. Köögi peakokk Külli on töötanud sel alal juba 20 aastat ja sellest 15 Kambjas. Menüü koostamisel võetakse eelnevate vaatluste põhjal arvesse, mida lastele rohkem süüa meeldib, arvestades samal ajal ka sellega, mida neile vaja on. See tähendab, et kaloraas peab siiski paigas olema. Laste lemmiksöökideks on borš ja frikadellisupp, kuid kiidetakse ka lillkapsa- ja kanasuppi. Kastmed on samuti au sees ning lapsed tänavad lausa isiklikult kokatädisid hea söögi eest.

Kooli 330. sünnipäeva peolaud. Foto: Christi Olep

Kuidas siis teha nii head sööki? Vastus sellele oli, et lihtsalt nii ta tulebki – hea kodune söök. Selge see, et neid sööke on tehtud hinge ja armastusega, sest seda võib tunda igas ampsus iga inimene, kel on au neid sööke süüa.

Kambja kooli direktori Marika Karo sõnul ollakse rahulolu-uuringu põhjal söögiga väga rahul, eriti võrreldes Eesti keskmise tulemusega. Kui küsida laste käest, mis neile koolis kõige rohkem meeldib, siis vastuseks saab peaaegu alati, et selleks on koolisöök. Külli ja Anne kohta ütleb direktor, et nad on väga avatud meelega ja vastutulelikud ning koostöö sujub alati ladusalt. Samuti mainib ta, et Külli oskab väga hästi menüüsid paika panna ja neid teostada ning Anne on imeline keskkonna eest hoolitseja ning Küllile hea abiline. Söögisaal on alati silmale ilus vaadata. Direktor kiidab ka köögitöölist Laurat, kes on väga kohusetundlik ja korralik lauakatja.

Kambja kooli direktor ütleb, et oma kooli söökla plussiks on kindlasti paindlikkus ja toorainega varustamine. Hetkel tuleb toorainest päris suur osa kohalikelt kasvatajatelt ja sellega saab toetada ka oma kogukonda.

Õpilaste jõululõuna laud eelmiste jõulude aegu. Foto: Marika Karo

Plusse on oma köögi puhul veelgi, eriti kui seal toimetavad inimesed on südamega asja juures. Kogu koolipere tänab siiralt oma kokkasid ja soovib neile edaspidiseks jõudu ja jaksu!

Oma arvamust toitude kohta jagasid kohalikud koolilapsed ja Tähtvere tantsukeskuse tantsulaagri lapsed, kes said maitsta neid sööke siin laagris olles.

  • Suur aitäh nende imeliste toitude eest!
  • Aitäh maailma parima söögi eest!
  • Teie valmistaud söök on parim, mida üheski koolis söönud olen.
  • Ma olen väga tänulik, et olen saanud nädal aega nii super imelist toitu süüa.
  • Klimbisupp on eriti hea ja selle sees olevad klimbid on eriti maitsvad.
  • Mulle meeldib eriti boršisupp. Iga päev ootan, mis täna söögiks on.
  • Siin on eriti head söögid.
  • No kuidas siin küll nii head söögid on?!

See on vaid väike piisk kiitustest, mis köögile on tehtud. Suur tänu armastusega tehtud töö eest

MARGIT SALUOTSA,
Kambja lasteaia Mesimumm juhtivõpetaja

Kino maale
EelmineJõulukuu sündmused ÜG-s
JärgmineLukelt Vormsi kaudu Vooremaale