Pühadeootus Kuuste kandis

1982
Esineb mudilaskoor õpetaja Sirle Lorvi juhendamisel. Foto: Marju Orion

Teadupärast on Vana-Kuuste rahva advendiõhtu üheks iseloomulikuks tunnuseks koolimajja sisenejaid juba uksel tervitav magus piparkoogilõhn. Teistmoodi ei olnud see ka tänavusel teise advendi pühapäeval, kui Kertu ja Reti Natalie nobedad käed juba tund enne ürituse algust üha uusi ja uusi koguseid hõrgutisi ahjust välja tõstsid.

Peagi hakkas uksest sisse voorima kõikvõimalike laadakauba kandamitega lapsi ja nende vanemaid ning vestibüül täitus kiiresti müügilaudadega, millele laotatud kraami loetlemine läheks siinkohal liiga pikale. Kui midagi väga iseloomulikku esile tuua, siis ka tänavu olid laadal esindatud kuulsad Rudometovite vahvlid, müüjateks sel korral Mariana ja Eerik. Üheksanda klassi õpilased pakkusid kenasid omavalmistatud pühadekaarte ja helkureid, kolmanda klassi mitmekesine valik ulatus muhvinitest kõrvitsateni, maitsvatest keedistest rääkimata. Kel ohtrast magusapruukimisest süda pööritama hakkas, sai abi Hanna-Loore valmistatud kiluvõileibadest.

Õpetaja Sirle Lorvi juhendamisel lõid õdusa jõulumeeleolu lasteaia ja kooli laululapsed, kelle esinemine pani unustama õues valitseva sombuse sügisilma. Kambja koguduse õpetaja Andrus Mõttus manitses avama hinge läheneva jõululapse sündimise eel ning möönis, et tõelise ristiinimese elus on oma koht ka kannatustel ja katsumustel. Raskuste ületamine ja iseenda nõrkustest jagusaamine tekitab sama üleva tunde, nagu on maratonijooksjal võidukarikat pea kohale tõstes. Kirikuõpetaja õnnistas kohaletulnuid ja mõistagi kutsus kõiki pühade ajal Kambja pühakotta jõulurõõmust osa saama.

Pärast kontserti täitus vestibüül ja saali tagaosa tõelise sigina-saginaga: uudistati Vana-Kuuste naisseltsi uhket käsitööväljapanekut ja leiti sealt üht-teist ka kaasaostmiseks. Õpilaste heategevusmüük edenes hoogsalt ja nii mõnegi kaupleja varud hakkasid poole tunni jooksul otsa saama. Külalised siiski kojuminekuga ei kiirustanud, sest maitsvat taimeteed rüübates oli mõnus niisama juttu puhuda ja üksteise pühadeplaane uurida.

Usun, et sellised toredad ettevõtmised tugevdavad koolirahva ja kogukonna ühtekuuluvustunnet ning aitavad mõista, kuivõrd tähtis on aasta oodatuimate pühade eel üksteist märgata ja toetada.

KAIDO MARK,
Kuuste kooli huvijuht

Kino maale
EelmineÜlenurme gümnasistid Euroscolal Prantsusmaal
JärgmineÜlenurme muusikakooli õpilaste edukad ülesastumised konkurssidel