Tõrvandi päästeseltsi tegus aasta

1668
Väärika ja värvika minevikuga Volvo sõitis väljateenitud pensionipõlve pidama. Norrast toodud erk ja virk paakauto on valmis hädalistele appi kihutama. Fotod: Toomas Arumägi

Tõrvandi päästeseltsil ja Tõrvandi komandol on olnud tegus aasta. Meie tööd on käesoleval aastal hinnatud ja meie päästjaid kõrgelt tunnustatud. President Kersti Kaljulaid, siseminister Mart Helme ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu tunnustasid elupäästja III klassi medaliga teiste päästetöötajate seas ka meie vabatahtlikku päästjat Maarek Sanglat.

Tänavu 24. jaanuaril oli Tõrvandi alevikus viiekordne paneelelamu täitunud paksu suitsuga ja elanikud jäid korteritesse suitsulõksu. Esimesena jõudsid koos kiirabiga sündmuskohale Tõrvandi vabatahtlikud päästjad, kellest üks – Maarek Sangla – tõi põlevast korterist välja inimese ning andis ta üle meedikutele.

Pühendunud ja kohusetundliku tegevuse eest kogukonna turvalisuse hoidmisel pälvis Lõuna päästekeskuse tänukirja Viktor Panarin.

Nagu tavaks on saanud, siis käesoleval aastal sättisime töökorda päästeameti poolt võõrandatud Scania päästeautot. Enam-vähem oleme oma töödega valmis, aga peenemat ja keerukamat korrastamist veel jagub. Lootust on, et saame endale masina, millega suurematele õnnetustele vastu minna. Muidugi tahame, et see masin kunagi tööd tegema ei peakski!

Alates päästeseltsi alustamise aastast oleme jälginud, milliseid väljakutseid meile tuleb, kui palju neid on ja kuhu kanti need jäävad. Rõõm on tõdeda, et meie väljakutsete arv väheneb pidevalt ja see tähendab, et meie inimesed elavad ohutumas keskkonnas.

Selleks, et meie kodud oleksid ohutud, teeme päästeameti eestvedamisel kodunõustamisi. Kodunõustamine on lihtne vestlus inimese juures kodus, kus päästja vaatab oma asjatundliku pilguga üle kodu tuleohutuse. Kartma seda ei pea, sest antud nõu on ainult kasuks ja kedagi trahvima kohe kindlasti ei hakata. Pigem püütakse koostöös leida parim lahendus. Vajadusel paigaldame suitsuanduri, kui inimesel endal selleks võimalus või töövahend puudub.

Meie tubli ja korralik paakauto sai saadetud aastatega välja teenitud pensionile selle kokkuleppega, et auto ajalugu jääb kestma ja vanaraua-hirmu ei ole. See väärikas eas masin oli muutunud juba kollektsioneeritavaks, kuid suur hulk tööd ootab uut omanikku ees sõiduki originaalsuse taastamisel. Pole ju võimalik ühestki poest talle mitte ühtegi originaalvaruosa osta. Selle auväärse Volvo asemele saime hankida Norrast toodud paakauto, mis on kohe õigeks otstarbeks ehitatudki. Teiste vana on meie uus, aga vaatamata sellele on suve jooksul ära tehtud palju rasket tööd. Praeguseks on sellel masinal juba esimesed väljakutsed teenindatud ja järjest paremaks saame.

Tõrvandi päästeseltsi Kambja komando on käesoleval aastal samamoodi astunud suure sammu edasi. Päästeselts sai omavalitsuselt kasutamiseks krundi Kambjas Männi 2a, kus saame arendada vabatahtlikku päästet. Kambjasse on plaanis ehitada päästedepoo hoone, mis tegelikult ei ole ainult pritsimasinate garaaž. Sellest peab saama kogukonnakeskus, kus on kõigil võimalus saada head nõu ja abi, kui seda vaja. Hea, aga natukene valus näide on eelmisel kuul puhunud tormituultest, mis suures osas Lõuna-Eestist viis ära elektri. Just nimelt kogukonnakeskus on see koht, kust peaks saama infot, aga ka telefoni laadida või puhast joogivett, kui pumbajaamad juba pikalt seisavad. Töö käib selle nimel ja esimeste sammudena sai korrastatud krunt.

TOOMAS ARUMÄGI,
Tõrvandi päästeseltsi juhatuse liige

Kino maale
EelmineVanemuise kontserdi- maja abonement Kambja valla eakatele
JärgmineÜlenurme gümnaasiumile „Hea kooli edendaja“ tiitel