Mänguasjad või mängu asjad…

1743
Poemäng käib umbes sellise hooga, nagu kunagi emadel-vanaemadelgi!

Eerika Laululinnu lasteaia Lehelinnu rühm avastas kahe nädala jooksul, mis saab siis, kui kõik mänguasjad rühmast ära viia ja asemele tuua asju, mida saab taaskasutada. Laste esimesed muljed ilma mänguasjadeta rühmast olid vahvalt emotsionaalsed: „Ma ütlen emmele kõik ära, siis te saate pahandada, et meie mänguasjad ära viite!”, „Me peame prügiga mängima?”, „See on maailma kõige igavam lasteaed!” Samas olid laste emotsioonid õpetajatele ka natuke muret tekitavad – kas see oli ikka hea mõte?

Selle kahe nädala jooksul jõudsid nii õpetajad kui lapsed järeldusele, et väga lõbus on ka ilma poest ostetud mänguasjadeta, sest mänguasjad saab ju ise teha! Ei läinud kuigi kaua, kui lastel väga põnev hakkas. Kahe nädala jooksul valmisid jogurtipudelitest notsud ja keksumäng käbidele, papist ja vahtkummist lennumasinad, suur pitsaahi ja pitsad ning hiigelsuur telekas, mille sisse pugedes sai uudistesaates ilmateadet teadustada ja kaisuloomadega multikaid välja mõelda. Lapsed mängisid kodust toodud mahlapakkide, kommitopside, jogurtipudelite ja erinevate karbikestega poodi, sorteerimismänge korkidega, ehitasid torude ja kastidega autodele radasid ning rajasid suurtest kastidest onne. Mõned lapsed soovisid õhtul oma karbid koguni tagasi koju viia, nimetades neid oma kalliteks mänguasjadeks.

Laste mõtted loovusnädalate lõpus olid väga positiivsed ning ka õpetajad nautisid kahte nädalat täis meisterdusi ja laste põnevaid mänge. Laste mõtted seda aega kokku võttes olid väga positiivsed: „Mulle meeldis, et sai meisterdada nii palju, kui ise tahtsid”, „Mulle tegelikult meeldis prügiga mängida”, „Mahlapakkidega oli nii lahe mängida poodi.”

Meie muusikaõpetaja kasutas samuti taaskasutust, lapsed tegid muusikat kommikarpide, CD-plaatide, purgikaante, purkide, pudelite ja kammidega ning rebisid muusika järgi ajalehte tükkideks. Lõbu oli laialt!

Lehelinnud toovad küll mänguasjad rühma tagasi, aga oleme kindlad, et lapsed said hea kogemuse, et ka ilma paljude värviliste mänguasjadeta võib olla väga vahva!

ENELIN LUKAS,
Lehelinnu rühma õpetaja

Kino maale
EelmineVallavolikogu arutles uue põhikooli ja vallakeskuse asukoha üle
JärgmineTööpakkumine noorsootöötajale