Tervisenädal Ülenurme lasteaias Nurmepesa

1537
Küünlapuna joomine. Foto: Ege Sprenk

Juba vanad roomlased uskusid, et terves kehas on terve vaim. Sellest inspiratsiooni saades kujunes meie lasteaia selle aasta motoks „Tervis põues, toas ja õues“. Et see moto ei jääks pelgalt sõnumiks paberile, on meie lasteaia tervisemeeskond välja pakkunud erinevaid tervist ja liikumist edendavaid ettevõtmisi terveks õppeaastaks.

Sügisese Euroopa spordinädala raames said lapsed osaleda osavus- ja võistlusmängudes Ülenurme alevikus asuval võrkpalliplatsil ning läbida Tõrvandi staadionil erinevaid osavus- ja takistusradu koos Tõrvandi lasteaia Rüblik eakaaslastega. Vanemate rühmade lastele korraldasime matka Vooremäe metsas. Laste õhetavatest ja õnnelikest nägudest võis välja lugeda, et see ettevõtmine läks vägagi korda. Lisaks matkamisele oli see ka lastele huvitavaks avastusretkeks, mille käigus kerkis üles palju küsimusi, millele otsiti vastuseid: uuriti luupidega putukate „hotelli“ vanas kännus; arutleti, kas seened, mis tee ääres kasvasid, on söödavad või mitte; ja nii edasi ja nii edasi. Mets on tänapäeva lastele pisut hirmutav, aga tohutut avastamisrõõmu pakkuv õpikeskkond.

Talvine tervisenädal sai avalöögi esmaspäevase küünlapäeva ehk vanarahva ütluse järgi pudrupäevaga. Loomulikult algaski hommik tervisliku pudru söömisega lasteaias, mida iga laps sai päevalille- või kõrvitsaseemnete, rosinate või kuivatatud jõhvikatega veelgi maitsvamaks ja tervislikumaks teha. Puder söödud, suunduti õue, kus lõkkeplatsil ootasid süütamist pakud. Lõkkeplatsi ümber liikudes loitsiti pakud põlema ja lauldi regilaulu küünlapäevast. Lapsi ootasid neli „pesa“, kus mudilased said mõistatuste mõistatamisega oma teadmisi proovile panna, kassi-hiire laulumängu mängida, osavust harjutada pesukummide rägastikust läbi pugedes ja osavusrada läbides, vigurkujusid moodustada. Kõik „pesad“ läbitud, kogunesid lapsed taas lõkkeplatsi ümber, kus neid ootas aurav marjatee – küünlapuna. Küll see maitses õues hea! Tee joomise kõrval said lapsed ka mõnusalt „mokalaata lüüa“.

Mõmmikud Vooremäel. Foto: Evelin Sarapuu

Tervisenädala jooksul valmisid rühmades laste osalusel imeilusad ja isuäratavad võileivad, smuutid, puuvilja– ja aedviljasalatid.

Rosinaks tordil oli muidugi väljasõit. Pintselsabade ja Liblikate rühma lapsed nautisid Kurepalu parkmetsas liikumist ja looduse avastamist. Vanemate rühmade väljasõidud viisid lapsi taas Vooremäele. Sealsed matkarajad võimaldavad nii rahulikku kõndi kui ka mäest alla tuhisemist. Kahju, et seekord seal lund ei olnud! Kõik vahvad jäljeread jäid metsa all avastamata, küll aga andis see karge päikseline päev lastele võimaluse katsuda oma jõuvarusid kivide otsa ronimisel, puutüvedel turnides, „mägede võtmisel“.

Lapsed said tervisenädala raames häid emotsioone ja põnevust tunda. Loodame, et süstisime neisse „liikumispisiku“. Sama plaan oli meil ka lastevanemate ja personaliga. Igaks päevaks oli peredele liikumisülesanne, mille täitmisest sai palutud fotojäädvustustega postrid teha. Oleme põnevil, kuidas see õnnestub! Lapse jaoks on eriti huvitav näidata ja rääkida sõpradele, kuidas tema pereliikmed sporti tegid.

Lasteaia töötajate jaoks meisterdatud tabel täitub iga päevaga üha enam naerunägude ja fotojäädvustustega liikumistegevustest.

Kevadeks on meie tervisemeeskonnal varuks uusi vahvaid ettevõtmisi nii laste, perede kui ka kolleegide jaoks. Olge terved!

KÜLLI KANN,
Ülenurme lasteaia Nurmepesa õppealajuhataja

Kino maale
EelmineTartu Maarja koguduse õpetajaks valiti Timo Švedko
JärgmineAusta tööd ja töö austab sind