Tunnustusauhind „Lastega ja lastele“ kutsub märkama ning nominente esitama

764

Tänavuste sündmuste valguses on märkamine, aitamine ning teineteisele toeks olemine saanud sootuks teise tähenduse ja suurema kaalu. Ka sel aastal saavad kõik esitada kandidaate tunnustusauhinnale „Lastega ja lastele“. Märgakem üheskoos neid, kes on oma tööde ja tegemistega Eesti laste ja noorte elu positiivselt mõjutanud või mõjutamas.

Õiguskantsler Ülle Madise sõnul on iga noore inimese õnn kohata eluteel inimesi, kes inspireerivad ja vajadusel tuge pakuvad: „Pea igas ametis ja rollis saab lapsi, Eesti tuleviku loojaid, innustada ja aidata ning ka vastupidi – lapsed saavad olla meile inspiratsiooniks ja suunanäitajateks. Kriisiaeg muudab elusid, ent tehkem nii, et ka paremaks.”

Kandidaate saab esitada kuni 1. maini. Vabariigi President ja õiguskantsler kuulutavad võitjad välja lastekaitsepäeval, 1. juunil.

Esile võib tõsta nii väikeseid kui suuri, aga ka organisatsioone, kes on mõne algatuse või pikaajalise tegevusega andnud rohkem, kui neilt oodatakse. Tunnustusauhinda „Lastega ja lastele“ antakse välja seitsmendat korda. Sel aastal jagatakse auhindu kolmes kategoorias: „Lapse suur tegu“, „Muutuste looja“ ja „Elutööpreemia“. Lisaks tunnustab lastest ja noortest koosnev komisjon üht auhinnale esitatud kandidaati, kelle tegevust nad ise kõige silmapaistvamaks peavad.

Eelmise korra „Muutuste looja“ tiitli pälvis Mari-Liis Mänd, kes on üks lasteabitelefoni 116 111 loojatest. Ta seisab selle eest, et lasteabitelefoni teenus käiks ajaga kaasas ning lapsed saaksid nõu ja abi küsida 24/7 mitte ainult telefonitsi, vaid ka http://www.lasteabi.ee ja www.facebook.com/lasteabi kaudu.

Mulluse „Lapse suur tegu“ võitja, Vaprusehelmete esindaja Sigrid Salundo meenutas aasta tagust aega naeratusega: „Läbi selle tiitli pälvimise sain aru, et tihtipeale kõik, mida me uue hingamise saamiseks vajame, on „Aitäh!“, üks siiras aitäh“. Ühtlasi on Sigrid üks varasematest nominentidest, kes koos Lastekaitse Liidu noortekoguga tänavust „Lastega ja lastele“ läbi viia aitab.

Ajal, kui eriolukorra tõttu tuleb teha digitaalne arenguhüpe enamikul meist, on just laste ja noorte võimuses näidata suunda ja luua muutusi. „Eesti on suur, kuid samas ka väike – täpselt paras, et saaksime märgata meie ümber majakaid, kes ka teistele valgust näitavad,” kirjeldas lastekaitse liidu loodud platvormi www.markalast.ee toimetaja Triin Sooäär (16). Keskkonna vahendusel kantakse seekordsed nominendid tähekestena Eesti kaardile, võimaldades jälgida konkursi kulgu ja regionaalset jaotust. 

Tunnustusauhinda annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni: Eesti asenduskodu töötajate liit, Eesti lasterikaste perede liit, lastekaitse liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB heategevusfond, sotsiaalkindlustusamet, Vabariigi Presidendi kantselei ja õiguskantsleri kantselei.  

Kandidaate esitada, seniste laureaatide ja tunnustusauhinna statuudiga saab tutvuda õiguskantsleri kodulehel www.oiguskantsler.ee/et/tunnustusauhind-lastega-ja-lastele.

Kino maale
EelminePindalatoetuste taotlemine algab e-PRIA vahendusel 2. mail
JärgmineVeikko Sarapuu – aasta parim indiaca seeniorsportlane