Noortekeskused jätkavad nutikalt ja kontaktivabalt

776
Autor Meribel-Anett Müller. Väljakutse teema „Minu lemmiktegevus“.
Nagu pildilt näha, on selleks rattaga sõitmine.

Kambja vallas asuvate pere- ja noortekeskuste ruumid on küll suletud, aga hoogne noorsootöö toimub erinevate virtuaalsete võimaluste toel. Kasutame keskkondi, mida varemgi: MTÜ Õnnemaa Facebooki ja Instragrami; Ülenurme, Tõrvandi ja Kambja pere- ja noortekeskuste, Kuuste noortetoa, Kuuste kooli ja valla piirkonna Facebooki gruppe ning Õnnemaa kodulehte www.onnemaa.ee. Noorsootöötajad peavad vähemalt korra nädalas Skype`is töökoosolekut, võetakse osa Eesti noorsootöö keskuse korraldatud veebinaridest, kujundatakse plakateid, suheldakse koostööpartneritega ja luuakse uusi arenguvõimalusi, sotsiaalmeedia kaudu suheldakse nii noorte kui ka lapsevanematega. Iga päev luuakse uusi programme, et valmistuda järgnevatel nädalatel toimetama vastavalt eriolukorra reeglitele.

MTÜ Õnnemaa tantsustuudio Neptune näiteks jätkab treeninguid ka eriolukorras – virtuaalselt!

MTÜ Õnnemaa eriolukorra programmid sisaldavad endas palju loovaid ülesandeid, nii põnevaid väljakutseid kui ka mõtlemisharjutusi. Eriolukorra lõppedes korraldatakse meile saadetud fotodest Õnnemaa noortekeskustes rändnäitus ja suursündmus „Noorteka öö“, kus osalevad kõik programmidest osa võtnud noored. Suursündmuse muusikalises osas kuulatakse valikut noorte saadetud 7 päeva playlist´idest, mis oli ühe nädala muusikaväljakutsete teema. Igal nädal loositi välja auhinnad, mis antakse pidulikult üle „Noorteka ööl“.

Aprillikuu koolivaheaja nädalaks tegid noored fotode ja videote slaide teemadel, mis ilmestavad ja rõõmustavad praegust koduelu: mida nad tegid, et kodus püsimine oleks huvitav ja vahva. Sellest ettevõtmisest võttis osa ka Kambja valla noortevolikogu.

Programme luues ei ole eesmärk noori ainult tegevustele rakendada. See sisaldab endas, lisaks eelpool mainitule, erinevaid motivatsioonipakette, mis on samaaegselt harivad ning annavad noortele praegu või tulevikus mõne uue suuna või mõtte.

Nii sai näiteks aprilli teisel reedel loodud koostöös vabakunstnik Markus Kasemaaga noortele üllatus, mis suure reede kohaselt sisaldas kirjusid värve ja mustreid. Noored said osa

Markus Kasemaa originaalsest pildimaailmast, millest võib leida viiteid Paolo Uccello perspektiivi konstruktsioonidele, Pittura Metafisicale ja sürrealismile. Vormide digitaalne töötlus lisas nägemusele uue mõõtme. Valmis uhke teos improkaartide seeriasse, mida on võimalik näha maikuu vallalehes.

Aprilli viimasel reedel kutsusime MTÜ Õnnemaa Facebooki lehele kõiki praegusi ja tulevasi loomasõpru. Kambja pere- ja noortekeskuse noorsootöötaja Kelli on olnud mitmeid aastaid tegev ka Eesti loomakaitse seltsis ning märkas, et eriolukorras on kasvanud loomasoovijate arv. See fakt pani teda muretsema, et Kambja valla noored ei teeks uue pereliikme võtmisel kiireid ja sageli emotsioonidel põhinevaid otsuseid. Looma võtmine on kohustus ja olenemata lemmiku suurusest tuleb talle võimaldada vajalikud ja liigiomased tingimused kogu eluks. Kahjuks puuduvad paljudel inimestel ja loomapoodide töötajatel piisavad teadmised pisi- ja eksootiliste loomade pidamisest. Selleks, et pered ei teeks liiga kergekäelisi otsuseid looma võtmisel, tõttas Kambja valla pere- ja noortekeskustele appi Eesti loomakaitse seltsi koolitaja Marika Nekljudova. Vastuse said paljud-paljud lemmikloomadega seotud küsimused, ms puudutavad loomade küünte lõikamist, lemmiku kõrvade puhastamist, pisi- ja eksootiliste loomade pidamistingimusi ja levinumaid haigusi.

Kodu – autor Liisa Sild
Väljakutse teema „Joonista midagi, mis sulle hingelähedane!“

Lisaks ühines MTÜ Õnnemaa Tartu noorsootöö keskuse Discordi kanaliga, mis kujutab endast niinimetatud e-noortekat. Koostöös valminud Discord võimaldab suhelda ja tutvuda eri piirkondade noortel. Samuti on Discordi abil võimalus jagada infot kõige noortekeskuses toimuva kohta. Sinna on loodud eraldi jutuaknad, kokandus-, meisterdamis- ja mänguala jpm. Kõik toimub virtuaalkeskkonnas, kus noored saavad jagada päevaseid ettevõtmisi ja noorsootöötajad saavad neid mingi tegevuse ettenäitamisega motiveerida kaasa tegutsema. Samuti on noorsootöötajatele loodud seal eraldi ruum, kus neil on võimalik nii praegu kui ka tulevikus pidada erinevaid koolitusi, seminare ja kogemusi vahetada.

Oleme saanud tunnustavat tagasisidet meie noortelt, tänuavalduse saatis meile Õnnemaa vabatahtlik Melani Alliksaar: „Tere! Tahtsin öelda, et igapäevane ülesannete tegemine on väga huvitav. Näiteks pole ma ammusest ajast nii pikalt/kaua joonistanud kui praegu. Näiteks ka väljas pildistamine: nii põnev, lähed õue, teed mingi 20-50 pilti, siis pead valima selle ühe ja ainsa, mis saata. Väga hea on täita neid ülesandeid ja oodata järgmist päeva, et teada saada, mis järgmine ülesanne olla võiks! Minu arvamus, et selliseid asju võiks olla rohkem ja isegi siis, kui karantiini ei ole, sest see on nii põnev ja mitmekülgne. Kasvõi kuus korra, kui selline asi oleks ja kestaks nädal aega. See on nii arendav, loov, lahe ja huvitav teha. Näiteks eile (teisipäeval) polnud plaaniski midagi küpsetada, aga kuna ülesandeks oli vaja kokkamispilti, siis tuligi plaan, et küpsetaks midagi ja sai katsetatud head retsepti ja veel sõbrannaga koos! Nii eristuvad asjad, nagu ühel päeval tee looduspilt, teine päev üldse küpseta! Minu arust väga lahe, et selline asi tehti! Noortel kindlasti väga lõbus seda teha. Parimate soovidega ja tugevat tervist! Melani“

KERSTI LEIS,
MTÜ Õnnemaa juhataja

KELLI RÄÄBIS,
MTÜ Õnnemaa noorsootöötaja

Kino maale
EelmineLasteaedadele jäätmejaamad, linnuperedele pesakastid
JärgmineSoinaste Laululinnu lasteaias räägivad putukad eesti keeles